miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Признаци, че котката е болна

Признаци, че котката е болна

ХрисиХриси
Новак
5625
болна котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.55 лв.
Виж ››

Със сигурност ще усетите, когато любимецът ви не е добре, все пак го познавате. Ужасно е, когато знаем, че нещо го боли или мъчи, но болестта е нещо, което понякога не можем да избегнем.

Важно е да реагирате навреме и да потърсите ветеринар. Все пак, за целта трябва да сте убедени, че нещо с животното не е добре. Ето кои са признаците, че котката ви е болна и че е време да я заведете на лекар.

1. Крие се – знаем колко социални и обичливи животни са котките, особено към стопаните си. Щом вашата започне да не ви обръща внимание, да се крие, да не желае да я закачате, значи нещо не е наред, въпросът е дали е болна или има друг проблем. Когато котката е болна обикновено търси по-тъмни места, където иска да се свие на кълбо и да избяга от нещо. Тя мисли, че така ще се крие от болестта, приемайки я като враг, който я преследва.

2. Проверете носа – когато е болна, носът на котката е по-топъл и сух. Разликата е видима и няма как да пропуснете този факт, ако пипнете нослето й.

3. Отказ да се храни – това не е типично за котките. Подобно на хората, когато единственото, което прави котката е да спи, не се храни и въобще не мърда от мястото, на което се е позиционирала, е време да я заведете на ветеринар.

преглеждане на болна котка

4. Суха козина – знае колко мека и пухкава е козината й обикновено. Когато се разболее, обаче, тя става твърда, суха, раздърпана, пада повече.

5. Проверете коремчето й – ако я погалите по корема и леко натиснете с пръст, котката измяука или опита да махне ръката ви, значи проблем действително има и той би могъл да е свързан със стомаха. Консултацията със специалист е задължителна!

Както стана ясно, когато пухкавият ви любимец не се чувства добре, тялото му го издава. Достатъчно е да обърнете внимание на котката си и веднага ще забележите промяната.

От изброените признаци стана ясно, че когато е болна, при котката настъпват крайни изменения в поведението й, напълно нетипични за нея неща, които едва ли биха останали незабелязани от един любящ и грижовен стопанин, който познава любимеца си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest