miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Руска синя котка - характеристика и поведение

Руска синя котка - характеристика и поведение

Руска синя котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Сред многообразието от породи при котките днес се отличава руската синя котка. Животни от тази порода попадат в други части на Европа главно по морските пътища. Според едно от преданията руската императрица Екатерина ІІ в края на ХVІІІ век подарява на роднините си от английския кралски двор прекрасна двойка от породата, а според други легенди сините котки попадат с корабите на търговците по други места. През годините руската синя котка е била кръстосвана с много други и днес съществуват безброй вариации. Характерните особености на породистите екземпляри са се утвърдили и са се запазили.

Характерни черти на породата

Руската синя котка има характеристиките на типичен аристократ сред породите. Тя е с грациозна стойка и забележителна осанка. Тялото на тази котка е елегантно и издължено. Главата е с клинообразна форма, носът е прав, ушите са големи и заострени. Има големи и изразителни очи във форма на бадем и зелен цвят. Лапичките са овални, а опашката е сравнително дълга и заострена накрая.

Най-красивото в породата е цветът. Козината на писаната е оцветена в синьо-сив цвят. Тя е мека като коприна и прилича на плюшена. Космите са гъсти, но меки и нежни. На слънчева светлина козината лъщи със стоманен отблясък. Породата няма вариации. Представена е само от руската синя котка.

котенца от породата Руска синя котка

Поведение

Аристократичната осанка на екземплярите е отблясък от идентичен вътрешен свят. Те се отличават с флегматичния си темперамент. Много са балансирани като характер, послушни и спокойни. Силно се привързват към стопаните си, демонстрират завиден интелект и нрав. Бързо свикват с промените, адаптивни са и са много подходящи за домашни любимци, защото са предани към своите собственици и ги обичат.

Ако имате такава писана, знаете, че се справят добре със самотата. Не изпитват стрес при отсъствие на стопанина и не създават проблеми за това, че трябва да бъдат оставяни сами.

Тази порода е много любопитна. Има засилен интерес към външния свят, независимо дали се отнася до нови места, предмети или хора. Няма опасност да създаде неприятности, ако в дома се появи нещо ново, независимо от естеството му.

Сините руски котки се отличават с ловните си умения. Не пропускат мишки или птици да се завъртят в територията им, без да бъдат обект на лова им. Това трябва да се има предвид, когато ще съжителстват с други животински видове.

красива Руска синя котка

Тези забележителни мъркащи любимци са много търпеливи и снизходителни към децата. Тяхната лоялност към стопаните се прелива в грижа към децата на семейството. Търпеливи и балансирани, домашните четириноги питомци със синя козина могат да бъдат най-добрия приятел на детето.

Здравословни особености

Компетентната селекция е направила породата много издръжлива. Рядко се срещат генетични аномалии и болести.

Проблем може да възникне само с костната система и зъбите. Затова е нужна профилактика по тези направления.

Представителите на руската синя котка живеят дълго и са активни до последните си дни. Средната продължителност на живота им е 17 години, но често стигат до достолепна 20-годишна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest