miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котката ми пикае в саксиите

Котката ми пикае в саксиите

Котките пишкат в саксиите
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Нежно, пухкаво и гальовно създание... За какво се сещате? Разбира се, за коте! Мъркащите домашни любимци освен това са игриви, палави и много любвеобилни. Те се привързват силно към дома и към този от стопаните, с когото прекарват най-много време.

Ако обичате своята писана и го показвате всеки път, когато е около вас, тя ще ви отвърне с много нежност, чудати прояви на внимание и грижа и ще отнеме от ежедневието ви напрежението и стреса.

Отглеждането на котка може да бъде един непрекъснат низ от весели случки, приятни и отморяващи мигове. Може да бъде обаче и натоварващо, ако вашият пухкав питомец невинаги се държи подобаващо. Белите му може да излязат извън рамките на безобидните пакости и да причинят доста главоболия на стопаните.

Една от честите прояви на непослушание е, когато котката пикае в саксиите. Котешката тоалетна бива отминавана с пренебрежение за сметка на гледаните с не по-малко старание и желание саксийни цветя. Какво да правим, ако котката рови и пишка в саксиите?

Ако малкото ви домашно пухче е още в бебешкия си период, проявете разбиране. То може да не се е научило да ползва тоалетната. Когато котетата се отделят твърде рано от майката, тя не успява да ги обучи на хигиенни навици. Затова трябва да се покаже на котето как да използва мястото, предназначено за тази цел.

При положение, че става въпрос за по-голям на възраст домашен любимец, който има изградени навици, причината се корени другаде и тя трябва веднага да бъде открита.

Ето каква може да е и причината котката да пишка в саксия:

Котките обичат да ровят в саксиите

- Смяна на тоалетната. Котките не обичат честите промени. Те следват установен ритъм на живот и нарушаването му се приема болезнено. Най-добре е личните вещи на котето да не бъдат подменяни често, нито да бъдат премествани. Това не се приема добре от мъркащия собственик;

- Може да бъде и смяна на самото жилище или пълен ремонт, който създава нова обстановка, с която писанката не е свикнала;

- Най-честата причина е непочистена тоалетна. Всички знаят, че този представител на животинското царство се отличава с изострено чувство за чистота, а мръсната тоалетна или небрежно почистената, кара котето да търси с какво да я смени. Саксията с пръст е най-добрата аналогия на тоалетната му.

Ако нито една от тези причини не съществува, то става въпрос за котешки инат и непослушание, на които трябва да се противодейства. Възможностите са най-различни. За да не наказвате своето мъркащо съкровище, около растенията в саксията можете да наредите камъчета.

Можете също да спрете достъпа на котето до мястото, където са цветята поне временно. Има и всевъзможни миризми, които котките не харесват, като например уханието на цитруси.

Затова корите от такива плодове в саксиите могат да ги прогонят оттам. Има и всевъзможни препарати, чиято миризма гони котката далече. Съществува и варианта да се посъветвате с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest