miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да се грижим за козината на персийската котка

Как да се грижим за козината на персийската котка

Персийска котка
Ръкавица за разресване и събиране на косми-35%
Препоръчано за теб:
Ръкавица за разресване и събиране на косми
10.00 лв.
6.50 лв.
Виж ››

Персийската котка е едно удивително създание. Тя е мила, гальовна, спокойна, мързелива и мъркаща. Малките котета от породата са игриви и палави като малките деца, но с времето се успокояват и предпочитат да се изтягат на меко, далече от глъчката и шума на хората.

Те приличат на симпатични рошави топки, много меки и пухкави, но на мястото, където лежат, често остават цели топки козина. По време на линеене на козината на персийката котка, от животното падат парчета от гъстата им космена покривка.

Пухкавият вид прави тази дългокосместа порода котки толкова интересна и привлича хората да избират персийките за домашен любимец, но всеки потенциален стопанин на тази мила и красива порода котета трябва да бъде наясно с това, че гъстата козина ще бъде постоянно предизвикателство през целия живот на котето. Голяма част от грижата на персийската котка е свързана именно с нейната козина.

Ето как да се грижим за козината на персийската котка!

Подобно на хората, и персийките имат различен тип козина. При някои косъмът е по-сух, при други е по-мазен. При някои космите са по-редки и дълги, при други козината е много гъста и мека.

Какъвто и тип козина да има персийката, най-важното нещо, което трябва да помни нейният стопанин е, че задължително трябва да сресва котето поне веднъж на ден с гребен. Сплъстяването на козината става бързо и носи много проблеми.

Грижи за козината на Персийска котка

Тъй като космите са много гъсти, се получават не просто възелчета, а цели топки сплъстена козина, която е трудна да бъде разплетена. С времето тези топки се разрастват и обхващат все по-големи площи от космената покривка на котето.

Ако не се отстранят, може да предизвикат екземи и други заболявания при персийките. Единственият начин при такова стечение на обстоятелствата е обръсването на котето, което се прави в груминг студио с професионална машинка за подстригване.

Самото разресване на котето трябва да се прави на избрано от стопанина място, където после лесно се събират свалените мъртви косми. Задължително това място трябва да бъде далече от купичките с вода и храна на персийката, за да не бъдат погълнати тези косми от котето. Персийките и без това поглъщат най-много косми при ежедневния си тоалет.

За добрия външен вид на козината на персийката значение има и храната на котето. Висококачествените гранули, пригодени специално за породата, са обогатени със съставки, които разграждат космите в стомаха на котето.

Ако все пак котето повръща топки с косми трябва да се прибави малцова паста към храната, която разгражда космите в храносмилателната система.

Вече знаете как да се грижите за козината на персийската котка. Старателното ви отношение ще бъде гарант котето да се чувства добре и да бъде щастливо. За което пък ще ви се отблагодари с много любов и ласки.

Търсите ли си пухкаво коте? Разгледайте тези обяви и цени за персийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest