Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Мъжка или женска котка да си взема?

Мъжка или женска котка да си взема?

Решили сте да си вземете коте за домашен любимец. Това е една чудесна идея, защото няма нищо по-приятно от това на вратата да ви чака гальовно мъкращо и пухкаво животинче, което с радост да ви посреща след тежкия работен ден.

Поздравяме ви за решението ви, но сигурно освен че се чудите дали котето да е породисто или не, в главата ви изниква и въпросът какъв да е неговия пол. Каква е разликата между мъжката и женската котка и кой вариант е по-подходящ за вас. Ето каква информация би била ценна за вас.

1. Обикновено женските котки са по-гальовни от мъжките. Мъжките от своя страна са по-независими и не изискват толкова вашето внимание. Това означава, че ако ще се налага често да оставяте животното само, може би е по-добре да се насочите към котарак, а не към котка. Така поне съветват повечето ветеринари.

2. Ако искате да имате поколение, е логично да се насочите към женска котка. Все пак, има всеобщо правило, че дори и да сте си взели мъжка породиста котка, която е оплодила женска котка от същата порода, то задължително ви се "полага" едно котенце.

3. Женските котки могат да забременят след 5-тия месец от възрастта си. Ако не желаете да имате поколения от котенца, трябва да внимавате да не пускате котката навън, защото не е хубаво да се заемете със стерилизация докато е толкова млада. Така се спира развитието ѝ.

Мъжка или женска котка да си взема?

4. Когато са разгонени, женските котки са много по-гласовити от мъжките, а вторите от своя страна се заемат "старателно" да маркират дома или двора ви и общо взето "забравят" къде е мястото, на което трябва да уринират.

5. Стерилизацията (кастрацията) при мъжките котки минава доста по-бързо и неусетно като процес, отколкото при женските. Но и в двата случая тя се прави с анестезия.

6. Стерилизацията при мъжките котки излиза по-евтино, отколкото при женските.

7. Ако искате домашния ви любимец винаги да е с вас и планирате да го водите на семейните ви почивки, не е зле да вземете под внимание факта, че мъжките котки стават доста по-едри и тежки от женските.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати