Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»По-добро е да спим до куче, отколкото до човек

По-добро е да спим до куче, отколкото до човек

спане до куче

Изхвърлете мъжа си, защото ново проучване установи, че жените спят по-добре до куче, отколкото до своя партньор.

Д-р Кристи Л. Хофман, професор в отдел „Поведение на животните, екология и консервация“, в колежа „Канисиус“ в Бъфало, Ню Йорк, и екип от изследователи се стремят за проучат въздействието, което домашните любимци имат върху качеството на съня.

Те изследвали 962 жени в САЩ и установили, че 55% от участниците споделят леглата си с най-малко едно куче, а 31% - с поне една котка. В допълнение, 57% от респондентите споделят своите легла с човешки партньор.

Макар Хофман да пише, че техните „констатации не показват силна връзка между статута на собствениците на домашни любимци или условията на споделянето на леглото и качеството на съня, оценено от Индекса за качество на сън в Питсбърт“, те открили следното:

жена спи до куче

1. Жените, които споделят леглата си с куче, отчитат по-добър и по-спокоен сън. Те също така казват, че кучетата им са по-малко разрушителни от техните човешки партньори и са свързани с по-силни чувства на комфорт и сигурност.

2. Участниците съобщават, че спането с котки е също толкова разрушително, колкото с човешки партньор, и е свързано с по-слаби чувства на комфорт и сигурност, отколкото както кучешки, така и човешки партньор.

3. Собствениците на кучета си лягат и се събуждат по-рано, отколкото хората, които имат котки.

Хофман твърди, че ключовата дума тук е възприятие. Изследването се основава на индивиди, които сами отчитат как усещат съня си и е важно да се отбележи, че изводите се основават на обобщени данни и средно аритметично на отговорите, така че взимането на куче няма да разреши проблемите със съня. Тя добави, че индивидуалните различия също са фактор за отговорите на участниците и даде пример с кучета, които хъркат в съня си.

Проучване от 2017 г., проведено в клиника Май, установи, че всеки, който е спал с куче, има по-добър сън, но проучването на Хофман препоръчва направата на по-нататъшни изследвания по темата. Тя каза, че също така се надява да проучи дали сънят на мъжете е повлиян от домашните любимци по същия начин, както при жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest