Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките се търкат?

Защо котките се търкат?

Котките се търкат в хора и предмети

В голяма част от случаите за нас, хората, е трудно да тълкуваме поведението на котките и въобще на домашните любимци. Често си мислим, че действията им означават едно, а те, всъщност, имат съвсем друго значение. Такъв е случаят и с езика на тялото на котките или по-точно с търкането на котките. Има две причини, които обясняват защо котките се търкат.

Първата е чисто физиологична и е свързана с разгонването на котката ви. Обикновено размножителният период при котките е 2-3 пъти годишно. През този период в поведението на котките се наблюдават специфични признаци на разгонване.

Един от тях е именно търкането им в различни предмети и по-рядко във вас. Чрез търкането женската котка оставя миризмата си върху съответния носител. Целта ѝ е чрез миризмата да привлече мъжкия и да му покаже, че е готова за чифтосване.

Втората причина е свързана по-конкретно с търкането на котките у нас, техните собственици. От общуването си с останалите хора сме достигнали до извода, че това тяхно поведение е знак за тяхната обич и привързаност към нас.

Е, това не е точно така. Търкането на котките у нас е техният начин да ни обявят за тяхна собственост. В живота на котките миризмата е изключително важна, тъй като те се ориентират в своя свят чрез своите възприятия.

Както много други животни, и котките имат жлези, които отделят феромони, с цел да улеснят общуването с останалите представители на вида си, да маркират територията си и по-лесно да определят сексуалната си съвместимост.

Поради тази причина котките се опитват да обозначат своята среда – предмети, хора, именно чрез миризмата. Най-важните им жлези са разположени около мустаците на котката.

Маркирането чрез тях е най-силно и е ясен сигнал за другите животни, че вече имаме домашен любимец. Освен че търкането им е начин за маркиране, котките го правят и понеже ни се доверяват и се чувстват комфортно и в безопасност с нас.

Котките се търкат и докато лежат

Какво означава, ако котката не се търка?

Според специалистите това, че котката не се търка в собствениците си или в заобикалящите я предмети, не е притеснително, тъй като не означава, че тя има проблем със стопаните си или с дома си.

Все пак, не забравяйте, че както при хората, така и при животните всеки е различен. Има много начини, по които котките търкат главите си у хората и предметите, така че не трябва да бъдете притеснени, ако не сте я видели да го прави – най-вероятно просто не ви е направило впечатление, когато го е правила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest