Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Гъбички при кучетата

Гъбички при кучетата

Кучетата често страдат от гъбички в ушите

Ако забележите, че кучето ви има сърбеж, раздразнена кожа или усещате неприятна миризма, трябва да знаете, че това може да се дължи на гъбична инфекция при кучетата. Това състояние причинява сериозен дискомфорт за домашния любимец и е възможно да се дължи на алергия или хормонално разстройство.

Гъбичките са организми, които живеят върху тялото на кучето, без да причиняват конкретна болест. А ето и какви са признаците за гъбични заболявания при кучетата:

Промяна в цвета и текстурата на кожата

Зачервената кожа и често срещана в началните стадий. При хроничните инфекции кожата се удебелява и обезцветява в сиво, дори черно. Това може да се случи навсякъде по тялото на животното.

Омазнена кожа

Прекаленото омазняване на кожата на кучето е друг често срещан симптом на гъбичната инфекция при кучетата.

Лющене на кожата

При някои кучета с гъбична инфекция се появява лющене и ронене на кожата, която прилича на пърхота при хората. Това може да се дължи на сухотата, която кожното заболяване може да причини.

Често чесане

Гъбичките предизвикват сериозен сърбеж - както при хората, така и при кучетата. Може да забележите, че животното често се чеше на определено място или се търка в мебелите или някаква друга повърхност, а понякога дори върху пода.

Подуване, затопляне и загуба на козина

При гъбички се налага да къпете кучето със специален шампаон

Докато зачервяването и сърбежа за първите признаци на гъбична инфекция при кучето, симптомите могат лесно да преминат в подуване, затопляне и болка в инфектираната зона. В по-краен случай се стига и до опадане на козината.

Най-важното при лечението на този проблем е правилното диагностициране. По този начин рискът от повторна поява намалява значително. За по-голямата част от кожата и лапите на кучето, ветеринарите предписват перорални антигъбични лекарства. Ушите могат да бъдат третирани със специални кремове, но и при тях понякога се налага орално лечение с медикаменти.

Миенето на кожата и козината с дезинфектиращ кучешки шампоан също е от голяма полза. И все пак, ако имате съмнение за наличието на гъбички, винаги е добре първо да се консултирате с вашия ветеринар, който ще приложи най-адекватното лечение на съответните кучешки заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest