Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето да ляга?

Как да научим кучето да ляга?

Всяко куче трябва да знае команда Легни

Команда Легни е сред основните команди за кучета. Всички кучета трябва да могат да я изпълняват, когато бъдат помолени от собствениците си. За щастие – колкото важна е тази команда, толкова лесна е за научаване. Няколко са стъпките, за да дресирате кучето си да ляга. И да ви слуша точно в онези ситуации, в които е наложително да изпълни командата.

Преди да започнете да обучавате кучето си да ляга – пригответе си голямо количество от любимата му кучешка храна. Ако тези лакомства за кучета са прекалено големи, разделете ги на няколко хапки - не бива да се стига до преяждане на кучето.

Използването на любими лакомства не е случайно – по този начин кучето ще има по-голям стимул да научи това, на което го учите. Запазете вкусните награди основно за такива ситуации – така кучето ще прави асоциация, която ще улесни и вашата работа.

Отделете си около 10 минути дневно. Изберете място, на което няма какво да разсея кучето – премахнете всички играчки, особено любимите му. Погрижете се да привлечете вниманието на домашния си любимец и кажете команда Легни. Разбира се, кученцето няма да го изпълни, защото все още не знае какво означава. След това му дадете да подуши лакомството, но без да го изяжда. От тук вариантите са два.

Метод 1: поставете лакомството на земята и го издърпвайте плавно назад, докато кучето ви не заеме легналата поза по естествен начин – това рано или късно ще се случи, опитвайки се да достигне до наградата си. Когато заеме обособената поза, отново повторете командата Легни твърдо и сигурно, а след това го наградете. Повтаряйте това около седмица, по 10 минути дневно. След това е важно да използвате активно командата, за да не бъде забравена от кучето ви.

Давайте на кучето лакомства, за да го обучите по-бързо да ляга

Метод 2: леко натиснете кучето си към земята – за да заеме легналата поза. Наградете го с лакомство, но без да повтаряте командата. Щом кучето се изправи, кажете твърдо и ясно Легни, натиснете го отново към земята, кажете му браво, поздравете го и му дайте лакомство.

Важен акцент – не бива да учите животното да изпълнява командите ви само тогава, когато му предлагате лакомства. Затова в процеса на обучение трябва да разредите ситуациите, в които го награждавате – в началото всеки път, след това – през 2 пъти, докато животното свикне, че трябва да изпълнява това, което му казвате. Разбира се – лакомство овреме-навреме ще му бъде стимул за вашата дресура на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest