miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да сприятелим куче и котка?

Как да сприятелим куче и котка?

ХрисиХриси
Новак
5625
куче и котка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Обикновено, когато двама души не се разбират и се дразнят непрекъснато, им казваме, че са като куче и котка. И това си е съвсем логично, тъй като по принцип това са врагове номер 1. Или поне така сме чували.

Вярно е, че между двете породи има сблъсъци, но тенденцията хората да отглеждат и двата вида любимци под един покрив, се наблюдава все повече. Това е така, понеже не само че тяхното съжителство е възможно, но те могат да бъдат и първи приятели! Разбира се, докато стигнете до сприятеляването на кучето и котката, ще преминете през доста сладки драми, някои от които ще ви забавляват, други не толкова.

Най-важното е да не оставяте животните сами, особено в началото. Не ги оставяйте да свикват един с друг без вашия надзор. Бъдете при тях и се отнасяйте еднакво и с двамата. Покажете им, че не са конкуренти, а приятели, които получават равноправно любовта ви. В противен случай, може да има пострадал и това вероятно ще бъде котката.

Ако първият обитател на вашия дом е било кучето, уверете се, че то е със спокоен нрав и изпълнява командите ви. Ако пък първа е котката, потърсете куче, което вече е съжителствало с други котки или такова, което е още малко.

сприятелени куче и котка

Добре е в началото да оставите котката да обитава една или две стаи, не цялата къща. Така, кучето ще се запознае и свикне с нея постепенно, а тя от своя страна ще се чувства спокойна. При първите срещи на любимците ви, може да държите кучето на каишка, ако е по-голямо.

В случай, че един от двамата стане агресивен или се скрие (по-характерно за котката), не ги насилвайте. Просто приемете, че това не е точният момент. Опитайте отново след няколко дни. Бавно увеличавайте времето, което двете животни прекарват заедно.

Подгответе си малки награди за добро поведение, за да ги стимулирате да го правят все по-дълго. След известно време може да махнете каишката на кучето, да пуснете котката да обикаля из къщата и да наблюдавате приемането им един друг.

Бъдете търпеливи. Приятелството между кучето и котката е постижимо, просто изисква време. Ако положите достатъчно усилия и разбираме, ще се радвате на пълна къща, в която цари мир и любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest