Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Защо морското свинче не пие вода

Защо морското свинче не пие вода

морско свинче не пие вода

Когато за първи път сте си взели морско свинче или може би след няколко седмици или месеци, може да забележите, че вашият любимец никога не пие вода.

Поилките остават пълни, чинийките с вода се използват като тоалетни и все пак някак си морското свинче все още изглежда здраво и щастливо. Какво става?

Защо морското свинче не пие вода?

Оказва се, че морските свинчета, хранени с диета от богати на течности зеленчуци (особено целина и краставица), често не се нуждаят от допълнителна вода. Те изглежда са в състояние да получат цялото количество течност, което им е необходимо, от приема на зеленчуци. Точно затова е важно да храните пухкавите животинки със свежи зеленчуци за морски свинчета всеки ден.

Пелетите и сеното също са важна част от менюто на симпатичните гризачи, но пресни, хранителни и пълни с вода зеленчуци наистина са от съществено значение за здравето на морските свинчета.

морско свинче

Ще се запитате означава ли това, че морските свинчета нямат нужда от вода? Отговорът е прост – всички бозайници, включително и тези гризачи, имат нужда от вода. Дори и да не я пият, трябва да сменяте течността в поилката или чинийката всеки ден.

Никога не можете да знаете кога жаждата ще ги завладее. Както всички животни, морските свинчета винаги трябва да имат прясна, чиста вода за пиене.

Ако вашето морско свинче изглежда болно и апатично (това означава, че не се движи много), то това е знак, че нещо не е наред. Болно морско свинче няма да е енергично, козината му може да стане груба, очите могат да са наполовина затворени през цялото време и може да не реагира на неща, на които обикновено отговарят. Ако откриете своето морско свинче в това състояние, посещението до ветеринарния лекар е задължително.

Ако вашето морско свинче не яде или пие, това също е признак за по-сериозно състояние. За морските свинчета яденето на зеленчуци е много по-важно за тяхното здраве, отколкото пиенето на вода от купа или поилка. Ако вашето морско свинче е спряло да яде, определено трябва да го заведете при ветеринар.

Виж също: Важни грижи за морското свинче

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest