Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Чифтосване на котката

Чифтосване на котката

Двойка котки, готови да се чифтосат

Половата зрялост при котките настъпва на 8 – 10 месеца при женските и на 9 – 12 месеца при мъжките, но пълното им физическо развитие завършва на 18-месечна възраст. След постигане на пълно развитие котките са напълно готови за поколение.

Размножителният период при котките е 2 -3 пъти годишно, като обикновено започва в началото на пролетта и завършва в края на лятото. През този период в котките се наблюдават специфични признаци на разгонване при котките. Разбира се, началото и броят на разгонванията са до една степен индивидуални за всяка женска котка, но чифтосването на котките винаги протича по един и същи наччин.

При женските котки размножаването включва 5 етапа:

1. Проеструс

Този етап трае 1-2 дни. Тялото на женската котка започва да се подготвя за чифтосване чрез отделяне на естрогенни хормони. Проеструсът е свързан със силно безпокойство у женската и с непрекъснато търкане в различни предмети.

Освен това тя уринира доста по-често и отделя миризливи вещества, които привличат мъжките. Не се отделят яйцеклетки, котката просто дава знак на срещуположния пол, че скоро ще бъде готова за чифтосване. Ако някой мъжкар я приближи преди края на този период, тя ще го изгони.

2. Еструс

Чифтосването при котките е придружено от много ритуалу

Това е етапът, в който женската котка пуска мъжкия до себе си. Продължителността на етапа е 2-4 дни, а много рядко достига и до 7 дни. Яйцеклетките започват да се отделят, след като се осъществят много полови контакти. Женската сигнализира, че е готова за чифтосване като издава специфични звуци и се влачи по земята.

Размножаването при котките протича по следния начин: когато женската е готова да допусне мъжкия до себе си, извива гърба си така, че главата ѝ да опира в земята, повдига задницата си, а опашката си мърда настрани. Освен това тя може да сигнализира на мъжкия, че е готова и чрез потропване със задните си крайници, мъркане. Когато котаракът я приближи, най-често я ближе зад ушите, която я кара да се изпъне, за да улесни достъпа му.

Когато мъжкият се качи върху женската котка, сграбчва врата ѝ със зъбите си, за да я държи на място. В много случаи чифтосването е придружено с шум, женската често се дърпа и съска сякаш изпитва болка. Смята се, че вероятно изпитва някакъв дискомфорт по време на чифтосването, тъй като пениса на мъжкия е обсипан с множество шипчета.

Може да не изглежда така, но половият акт при котките е контролиран изцяло от женската. Обикновено се извършва поредица от чифтосвания, с интервали между тях, чиято продължителност се определя изцяло от женската. Ако котаракът се опита да я доближи преди да му е дала знак, ще бъде изгонен.

3. Метеструс

През този етап оплодените яйцеклетки напускат яйцепроводите, навлизат в матката и се прикрепят за стените ѝ. Започва развитието им в ембриони и образуването на плацента за всеки ембрион.

След чифтосването котките отново се разделят

4. Диеструс

Това е периодът на полова пасивност, който се появява след метеструса и продължава до края на размножителни период.

5. Анеструс

Това е периодът на полова пасивност до следващия размножителен цикъл. Той трае между 90 и 140 дни.

Размножаването при мъжките изцяло зависи от женските. Докато женските котки се разгонват само в определени периоди, то котараците са винаги готови за чифтосване. Те пазят територията си като я маркират с котешка урина и идват при всеки повик от готова женска.

Обикновено за чифтосване с една женска се бият няколко котараци. Те се драскат, хапят се и си ръмжат. Целта им е да спечелят боя, за да стигнат до женската, затова често се връщат в домовете си отслабнали и изтощени. Женската се чифтосва с този, който победи всички. Но в много случаи тя избира още един котарак, с който да се чифтоса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest