Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»От какво боледуват морските свинчета?

От какво боледуват морските свинчета?

От какво боледуват морските свинчета?

Както при повечето домашни любимци, много и различни са болестните състояния, които могат да засегнат тези пухкави топчици морските свинчета. Симптомите, с които обикновено се асоциират заболяванията при морските свинчета, са загуба на апетит, летаргия, затруднено дишане, проблеми с уринирането и дефекацията, загуба на козина, диария, непрекъснато чесане. Появата дори на един от тях е достатъчна причина да посетите ветеринарния кабинет.

От какво боледуват морските свинчета?

1. Дентални проблеми

Морските свинчета са специални в много отношения – така например зъбите им растат непрекъснато, през целия им живот. Неправилното им изтриване довежда до свръхизрастване и изкривяване, което затруднява или напълно изключва варианта животното да може да се храни. Възможно е преди стопанинът да забележи проблема, свинчето да гладува с дни. Третирайте количествата храна на морските свинчета в купичката на любимеца си като индикация за здравословното му състояние. Ежеседмично самостоятелно правете проверка, като подръпнете бузите назад и оголите зъбите на морското свинче. Предоставяйте обекти за гризане – всичко от дървени играчки до твърд пълнозърнест хляб върши работа. Не се притеснявайте, ако морското ви свинче има свръхнараснали зъби – ветеринарят ще се справи лесно със задачата да върне размерите им в норма. Процедурата е напълно безопасна.

2. Диария

Макар плодово-зеленчуковата диета да има множество позитивни ефекти върху организма на животинчето, възможно е като страничен ефект да предизвикат диария при морското свинче. Това важи особено за листните зеленчуци като айсберг. Освен храненето диарията може и да е резултат от бактериална инвазия в червата. Ако след спиране на плодовете и зеленчуците и увеличаване на влакнините няма промяна в консистенцията на изпражненията, вероятно се касае за инфекциозно заболяване при морското свинче. Потърсете ветеринарна помощ във всеки случай.

Морски свинчета

3. Кърлежи

Вътрешните паразити рядко избират да се помещават в морското свинче. Не можем да кажем същото за досадните ектопаразити, пренасящи се както чрез контакт между животните, така и с полазили сламата/сеното гадинки. Тези вредители се заравят в кожата на животното, раздразвайки я и причиняващи сърбеж. Възможно е последователно опадване на козината в разчесаните райони. Консултирайте се с ветеринаря си за най-добрия противопаразитен продукт както за лечение, така и за превенция.

4. Респираторни инфекции

Естественото местообитание на морските свинчета е Южна Америка – поради този факт понякога адаптацията към суровия европейски климат се оказва сложна задача за тези екзотични същества. Високата влажност и ниските температури бързо водят до дихателни заболявания при морските свинчета. Те се експресират чрез свирещо, гъргорещо или затруднено дишане – сякаш току-що животинката е изтичала цял маратон. Помислете как да подобрите местообитанието на домашния любимец, за да нямате нежелани срещи с ветеринарния лекар.

От какво боледуват морските свинчета?

5. Скорбут

Морските свинчета са сред малкото животински видове (човекът също), които не могат сами да синтезират витамин C. Поради тази причина в диетата им той трябва да присъства в постоянните нужни количества. Някои собственици залагат на високовитаминни плодове за морски свинчета като цитруси и киви, други се спират на твърди или разтворими във вода добавки. Продължителната липса на витамин C води до заболяването скорбут, проявяващо се чрез двигателни разстройства, диария, загуба на тегло и др.

6. Уринарни проблеми

Женските индивиди са склонни да развият цистит. Сред симптомите за инфекция на пикочните пътища са симптоми кръв в урината, липса на уриниране, проява на дискомфорт при уриниране. Лекуването на болните морски свинчета в домашни условия е почти невъзможно, затова при първи съмнения посетете ветеринарния кабинет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest