Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Каква котешка тоалетна да си взема?

Каква котешка тоалетна да си взема?

Най-обикновените котешки тоалетни изглеждат като леген

Изборът на котешка тоалетна е един от най-важните ангажименти, свързани с грижата за котката. На пазара вече има огромно разнообразие от видове котешки тоалетни. Затова е и нормално да си зададете въпроса: Каква котешка тоалетна да си взема?

Стандартните котешки тоалетни изглеждат като обикновени правоъгълни легени, снабдени със специален капак, който предпазва от разпръскване по пода на вътрешността на тоалетната.

Съществуват и по-луксозни котешки тоалетни, които са закрити и си имат дори и вратичка. Тук обаче ще разгледаме с какъв материал е най-добре да обзаведете котешката тоалетна.

Най-често срещаните котешки постелки за тоалетна са от накъсан вестник, обикновен строителен пясък, т. нар. камъчета (бентонит) или пък от силиконови частици. Към тях можем да прибавим и по-модерни видове като например био котешка тоалетна от естествена глина, соева котешка тоалетна или пък такава със сребърни йони, но ще се съсредоточим само върху първите 4 варианта, тъй като са най-разпространени.

Макар и най-евтини, постелките за котешка тоалетна от вестници или пък пясък, не са за препоръчване. Изобщо не са хигиенични, не абсорбират миризми и течности и много бързо започват да миришат.

Предлагат се котешки тоалетни, които изглеждат като малки камъчета (бентонит). Тук от съществено значение е качеството на самите камъчета. Доколко са абсорбиращи, дали са биоразградими, антибактериални и т.н.

Съвсем логично е колкото по-скъпи са, да са и по-качествени. Основен минус е, че и тях не можете да изхвърляте в собствената си тоалетна, защото със сигурност ще я запушите. Настройте се, че ще имате да носите тежки торби до кофата за боклук при всяко почистване на котешката тоалетна.

Има различни видове котешки тоалетни

Стигнахме до силиконовите котешките тоалетни. Те имат висок абсорбиращ ефект, не са тежки и могат да бъдат изхвърляни в тоалетната, тъй като са биоразградими. Изхвърлянето им, естествено, трябва да става на порции, защото също рискувате да запушите тоалетната си. С тях обаче не само че си спестявате мъкненето на тежки торби до кофата за боклук, но и до голяма степен ще си спестите мириса на котешка урина в дома ви.

Независимо на какъв вид котешка тоалетна се спрете (силно препоръчваме да е силиконова), не забравяйте, че се предлагат и ароматизатори за котешки тоалетни - под формата на камъчета, спрейове и т.н. Тя няма да ви избавят от редовното почистване на тоалетната, но са добър вариант, ако сте с по-изострено обоняние и не ви допадат миризмите на вашата котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest