miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»За котките и валерианът

За котките и валерианът

Растения като валериан могат да побъркат котките
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Котките, макар и не толкова предани като кучетата, са предпочитани от мнозина за домашни любимци. Истинска наслада е да погалите някоя пухкава котарана, която да започне да мърка от удоволствие. Но трябва да знаете, че от едни сладки мъркащи животинки, котките могат лесно да се превърнат в истински дяволчета, които макар и със сравнително скромни размери (става въпрос за домашните котки) могат да ви нанесат сериозни щети.

Защо котките понякога стават агресивни и буквално откачат? Най-точният отговор на този въпрос е, че никому не е ясно. Но едно е сигурно - ако предложите валериан на вашия котарак или котка, резултатите ще са пълно преобразяване на животното ви. Защото, макар на нас, билката да ни действа успокояващо, за котките тя се явява като силен наркотик, който може да има сериозни последствия. Какво е въздействието на валериана върху котките?

Миризмата на валериан може в рамките на няколко секунди да подлуди и най-спокойната котка, независимо дали е на хапчета или под формата на етерично масло. Котката може да започне да скача по всичко наоколо без значение дали то мърда или не. Жертва можете да станете дори и вие, особено ако в мига, в който е усетила аромата на валериан, минавате покрай нея.

Според някои ветеринари котките могат да имат дори халюционации, настъпили вследствие на иначе безобидната билка. Има дори и такива, чието неадекватно поведение може да се запази в продължение на няколко дни, въпреки че сте премахнали главният виновник за това от дома си (валерианът).

От друга страна, валерианът може да влияе на котките и по начин, който на вас ви харесва. С помощта на 1 капка валериан можете лесно да отучите любимото си животно да си точи ноктите където му падне. Сложете капка валериан върху закупената за целта драскалка за нокти или пък върху някой стар фотьойл (ако не ви се дават пари за драскалка) и ще видите как котката или котаракът ви ще започне да използва само него, за да си точи ноктите.

Но помнете - само 1 капка валериан, защото в противен може малкото ви мъркащо създание изведнъж да се превърне в агресивен тигър...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest