miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Грижа за морските свинчета

Грижа за морските свинчета

Мария Д.Мария Д.
Джедай
84
Грижа за морските свинчета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако имате дете и му е време за първия домашен любимец, подходящ избор е морското свинче. То е предпочитано и от възрастни, които искат да имат животинка вкъщи, но не могат да ѝ отделят достатъчно време за разходки.

На първо място стои изборът на клетка. Морското свинче ще прекарва много време в нея и затова е важно тя да е колкото е възможно по-голяма. Изберете клетка за морското свинче с твърдо и гладко дъно, за да не му убива. Стените и таванът е препоръчително да са от телени решетки, достатъчно ситни, за да не се провира и заклещва животното в тях. Не е добре морското свинче да се отглежда в аквариум, защото няма добра вентилация.

Дъното на клетката трябва да е застлано със стърготини или сено, в които морското свинче да може да лежи, да се крие, а и да ходи до тоалетна. Най-добрият вариант са дървените стърготини, които можете да намерите в магазините за домашни любимци. Те са добити от безопасни за любимеца ви дървесни видове.

Почиствайте стърготините всеки ден от изпражнения и остатъци от храна. Това е задължителна грижа за морското свинче. Веднъж седмично трябва да измиете ваничката с топла вода и да я подсушите добре. След това застелете нови стърготини или слама.

За тези пухкави любимци е много важно колко е топло в стаята. Морските свинчета имат гъста и топла и козина и са много податливи на топлинни удари. Стремете се температурата да не достига над 27 градуса. Не трябва и да му е студено, като препоръчителната минимална температура е 16-17 градуса.

Грижи за морските свинчета

Морските свинчета обичат да си играят. Те се крият и катерят и трябва да им поставите подходящи предмети за тези цел. Можете да се сдобиете с тях от магазина за домашни любимци, както и да си направите сами. За криене сложете в клетката картонена кутия или тръба или пластмасова саксия, а за катерене сложете парче тухла например. Купете или приспособете нещо за къщичка, която животно да използва за спане.

Морските свинчета обичат да ядат. Хранят се основно с трева и сено, семена и зеленчуци. Вземете му специализирана храна за морски свинчета от магазина. Можете да му давате и пресни зеленчуци и плодове като морков, краставица, ябълка, круша.

Добре е морското свинче да се храни два пъти дневно – сутрин и вечер. Осигурете му нещо за гризане, например клонче или парче дърво. Зъбите на морското свинче растат през целия му живот и трябва да ги изтъпява. Може понякога да се налага да посещавате ветеринар, за да ги подреже.

Морското свинче трябва да има достъп до прясна и чиста вода. Сменяйте я всеки ден, дори да не я е изпило.

Морските свинчета са социални животни и имат нужда от общуване. Например две женски живеят добре в една клетка. Важно е животното да свикне и с хората. Започнете като му давате малки лакомства, внимателно го изваждате от клетката, държите го в ръце. Щом свикне с вас, можете да го пускате да се разхожда из стаята.

Редовно решете козината на морското свинче, а когато се налага, можете и да го изкъпете.

Още не сте си взели гризач, но много искате? Разгледайте обяви и цени за морски свинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest