Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Признаци, че кучето умира

Признаци, че кучето умира

Когато кучето умира

Може би едно от най-трудните неща, които човек може да приеме и преживее, е, че неговият миловиден космат приятел е остарял и е време да се сбогува с него. Дори цял живот заедно не би бил достатъчен с любимото ви куче и винаги човек смята, че е прекалено рано за този ужасен момент.

За съжаление, всеки собственик на куче трябва да мине през това трудно изпитание. Лошата новина не е задължително да дойде изненадващо. Има някои признаци, които могат да покажат, че е дошъл моментът да се разделите с любимеца ви.

Някои от тези симптоми показват, че той е тежко болен и като се има предвид възрастта му, това може дори да означава, че е на последния етап от живота си.

Симптом, че наближава тежкият момент със смъртта на кучето, е загубата на апетит. Времето за хранене със сигурност е любимата част от деня за вашето куче. То с нетърпение чака цял ден познатото шумолене на любимия пакет с гранули. Дори и да е злоядо, то ще се радва, че е дошъл моментът за хапване. Ако обаче не забелязвате този интерес към храната и кучето показва признаци на слабост, това е знак на тежко заболяване, което налага посещение на ветеринар.

Както хората, така и кучетата стават по-малко активни с напредването на годините. Нивото на енергия в телата им намалява пропорционално с увеличаване на възрастта. Така идва момент, в който кучетата не могат вече да тичат, скачат или да си играят, както преди време. В залеза на живота си те стават летаргични, лежат или спят по цял ден и са апатични към всякакви /допреди любими/ дразнители.

Повръщането също може да е знак, че кучето умира. Този симптом се дължи най-често на инфекции, вируси, болест при движение или други причини. Въпреки това, когато кучето е на последния етап от живота си, то вероятно ще започне да повръща, защото храносмилателната му система започва да отказва.

Кучето умира

Ако забележите, че вашето иначе атлетично куче започва да се препъва или има трудности да се движи, това може да е знак, че то губи чувството си за координация.

Проблемите с баланса при четириногите произтича от основни заболявания или други наранявания и е категоричен показател, че кучето може да умира.

Въпреки че респираторните проблеми са често срещани при кучетата, това може да означава сърдечна недостатъчност или нарушение на дихателните органи. Ако вашето куче, което преди това е можело да тича в продължение на часове и никога не се е задъхвало, изведнъж започне да се изтощава и уморява прекалено бързо, знайте, че нещо не е наред.

Колкото по-дълго кучето не може да възстанови дишането си и особено ако вече е и на години, толкова по-вероятно е да е наближил моментът, в който ще се разделите с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest