Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Храни, които не са полезни за котките

Храни, които не са полезни за котките

ХрисиХриси
Новак
568
Шоколадът не е полезна храна за котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Мили, гальовни приятели, които постоянно търсят вниманието ви, чакат ви да се приберете у дома с нетърпение и имат постоянно желание за игра, това са котките. Красиви, пухкави топки косми, в чиито очи понякога виждаш целия свят. За да бъде любимецът ви до вас по-дълго време, той се нуждае от грижи, а храненето на котката е една от тях.

Сигурно купувате специална котешка храна, но от време на време давате на животинчето си и по някоя награда, щом ви погледне с онези големи очи. Е, има някои неща, обаче, които котките не бива да ядат. Това може да доведе до проблеми с организма им, до алергии при котките, до отравяне дори. Ето кои са най-вредните храни за котките:

Шоколад – макар да го харесват, той не бива да попада под лапите им. Шоколадът съдържа вещество, което е токсично за животното и може да доведе до сърдечни проблеми, дори фатален край. Така че той е сред най-опасните храни за котките.

Черен дроб – ако котката хапва сготвен черен дроб в малки количества и от време на време, това няма да навреди. Но, ако се домогва до продукта непрекъснато, деликатесът може да се окаже отровна храна за котката.

Суровата риба е опасна храна за котките

Сурова риба – веществата, които съдържа тя могат да причинят стомашни неразположения, както и неврологични нарушения при котките.

Кокали – те са за кучетата, не за котките. Могат да доведат до задавяне, счупване на зъб или наранявания на червата при поглъщане.

Чесън и лук – това са продукти, непоносими за котки. Веществата, които се съдържат в тях могат на навредят на метаболизма на животните, увреждайки техните клетки.

Алкохол – както за хора, алкохолът е вреден за котките. Е, при тях въздействието е по-силно, тъй като само 10 мл уиски са достатъчни, за да предизвикат кома. Така че никога не давайте алкохолни напитки на котката си!

Сиренето вреди на котките

Млечни продукти – тук трябва да направим едно уточнение. Може да давате от млякото, което вие самите консумирате на малко коте или бебенце, но по-възрастните екземпляри се нуждаят от специално такова, което се продава в зоомагазините. Обикновеното мляко може да им навреди, причинявайки диария при котките.

Кафе – както и всички останали енергийни напитки със съдържание на кофеин, които могат да доведат до хиперактивност. Те имат изключително лошо въздействие върху организма на мяукащите ви приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest