Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Грижа за козината на йоркширски териер

Грижа за козината на йоркширски териер

грижа за козината на йоркширски териер

Йоркширският териер, познат още като йорки, е любимец на много хора по света. Причина за това са както малките му размери, игривият му характер и любвеобилността му, така и неповторимата му козина.

Йоркитата се славят като манекени сред мини породите. И няма как иначе. Тяхната дълга и мека козина, силно наподобяваща красива женска коса, няма как да не остане незабелязана. Подобно на женската коса обаче козината на йоркширският териер изисква множество грижи, за да поддържа блестящия си вид.

Качествената грижа за козината на йоркширски териер е основната грижа на техните стопани. Тя започва от правилната грижа за кожата на йоркитата. Тъй като те са склонни към себорея, е необходимо използването на специализирани продукти. Трябва да се избягват и прекалено честите бани, тъй като те влошават проблема.

За да се компенсира по-рядкото къпане, се увеличава броят на разресванията на козината на йоркширския териер. Редица експерти препоръчват и използването на масла, които да се втриват директно в козината.

Те ще помогнат на кучето да преодолее сърбежа и лющенето и същевременно ще подхранят козината и ще я направят по-мека и приятна на допир и на външен вид.

Излишната козина между пръстите и възглавничките на краката на йоркитата трябва да се подстригва на всеки две седмици. Козината на връхчетата на ушите също периодично трябва да бъде оформяна във формата на буквата V.

След къпане задължително трябва да се изсушава козината на кученцето. Най-добре е сушенето да се извършва с две топли кърпи или със сешоар с топъл въздух. След като козината е изсушена, тя трябва да се среши.

козина на йоркширски териер

Разресването започва от главата, като леко се издърпва козината, така че ако има къдрици, да изчезнат. След това се сресва цялата козина от корените като първо се използва четка с естествен косъм, а след това – метален гребен с въртящи се зъбци.

Разресването на козината трябва да се прави всеки ден и то върху влажна козина. Има различни специални лосиони, които поддържат козината здрава, мека и красива.

При откриването на сплъстена козина мястото се наплъсква със специално създаден лосион за лесно разресване и след няколко секунди внимателно се разтрива. След това се разресва с гребен с въртящи се зъбци.

Прическата на йоркитата се прави като се съберат космите от двете страни на главата от външния ъгъл на окото до средата на ушите в една конска опашка, която се завързва с еластична панделка.

Ако обичате йоркитата, но все още нямате такова, разгледайте нашите обяви за йоркширски териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest