Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката ми хапе

Защо котката ми хапе

Агресивните котки хапят

Ако сте собственик на котка или котарак, то вече ви е станало пределно ясно, че тези мъркащи гальовници обичат и да хапят. Понякога те просто откачат и започват да дебнат краката или ръцете ви с цел да ви ухапят или одерат.

Дори не е ясно дали го правят на игра или пък защото се славят със своята отмъстителност и злопаметност. Трудно ще разберете каква точно е причината, но тук ще се опитаме да предложим няколко възможни отговора на въпроса кога котката хапе стопанина си.

Малките котенца обожават да хапят. Но това се дължи на факта, че тогава растат зъбките им и те трябва някъде да ги точат. Какво по-хубаво от това да го сторят върху ръката ви, докато вие си играете с тях?

Ухапването от малки котета не е толкова драматично и като усещане може да се сравни като минаването на гребен по кожата ви, но с малко повече сила. Белези от ухапване от малко коте рядко остават.

При по-големите котки обаче ухапването може да нанесе сериозни щети, особено ако си имате работа с агресивна котка. Възможно е дори да се наложи да ви шият...

Защо хапят котките? Има различни версии. Понякога котката може ненадейно да ви нападне, докато просто се разхождате из жилището си. Това може да се дължи на факта, че не сте нахранили навреме животното или пък защото си отмъщава, че не сте подменили навреме неговата котешка тоалетна. Кой знае?

Не е рядко срещано явлението и котката да хапе, докато се е свила в скута ви и мърка от блаженство. И изведнъж - хоп, обръща се и впива своите котешки зъби в ръката ви. Отново има различни версии, като най-преобладаващото мнение е че, котките искат да държат ситуацията под контрол.

Котката хапе, за да ви държи под контрол

Те търсят вниманието ви, но не трябва и да прекалявате с него. Т.е. не прекалявайте с галенето им, дори и да ви изглеждат така, че са се размазали от кеф. Както казахме, котките са си едни дивачета, чието поведение е трудно предвидимо.

Особено агресивни стават котките, когато са разгонени и то мъжките котараци. Тук спасението ви е просто да предприемете кастриране на котката, но не преди да са достигнали полова зрялост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest