Miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Игуаната като домашен любимец – какво трябва да знаете

Игуаната като домашен любимец – какво трябва да знаете

ХрисиХриси
Новак
5610
галене на игуана

Ако сте от хората, които си падат по екзотичните места, храна, животни, сигурно нямате нищо против влечугите, които част от различната, екстремна, интересна част от света. Те са животни като всички други, но заемат място в сърцата на определени хора.

Човек или е устроен да ги обича, или не, просто защото са малко по-ексцентрични. Такава е игуаната – красиво влечуго, което макар екзотиката си, може да стане член на вашето семейство. Като домашен любимец, този гущер има свои специфични изисквания, характеристики, особености, които трябва да се вземат под внимание. И най-важният въпрос идва тук – готови ли сте да си вземете игуана?

Най-напред помислете добре – харесвате ли тези животни? Те са различни от типичните любимци, но също се нуждаят от грижа и любов. Можете ли да им ги дадете? Освен ежедневните битовизми като хранене и почистване на обитаемото им място, те изискват внимание, привързаност и добро отношение, което трябва да им демонстриране непрекъснато, за да изградите здрава връзка помежду си.

Притежавате ли достатъчно търпение и време? Повечето игуани имат нужда от това, за да се превърнат в послушни домашни любимци. Дресировката и опитомяването на игуаната изисква време. Част от тях са играта, навременното хранене и показването на любов към животното.

Направете си сметка, че игуаните могат да доживеят до 20 години. Преди да си вземете такава, се запитайте дали няма да ви омръзне или напротив, ще се превърне във ваш верен приятел.

Трябва да знаете и че игуаната не обича да сменя местожителството си и да пътува. Обмислете и този факт, според положението си. Устроени ли сте, има ли кой да я гледа, ако ви се наложи да пътувате.

отгеждане на игуана у дома

Можете ли да отделяте достатъчно средства за новия си домашен любимец? Това е екзотичен и по-скъп вид животно, което изисква специфични неща – просторен терариум, прясна храна, редовни ветеринарни прегледи, които се правят при различен специалист от лекарите за кучета и котки, например.

Достатъчно запознати ли сте с тези влечуги? Освен че трябва да се информирате добре преди да си я вземете, собственото ви обучение трябва да продължи и след това. Докато я гледате, непрекъснато ще научавате нови неща, ще се учите взаимно.

Информацията за всеки определен вид е различна. Има редица източници, с които трябва да се запознаете, да следите, да проверявате за обновявания. Това е деликатно животно, към което трябва да се отнасяте с много внимание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest