Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи за новородени котета без майка

Грижи за новородени котета без майка

Новородените котета имат нужда от специални грижи

Понякога животът поднася неочаквани изненади и човек може изведнъж да се окаже отговорен на някое невинно създание, без да го е планирал. Ако попаднете в ситуация да се грижите за новородено котенце, изхвърлено от стопаните си, или изоставено от майка си, трябва да сте добре информирани. Първото нещо е да определите възрастта на котето, защото изискванията към отглеждането на малки котета без майка се променят много бързо.

Грижи за коте под 1 месец, новородено

Лесно е да се разбере, че котето е новородено. То най-вероятно още е сляпо, или е прогледнало съвсем скоро. На големина е съвсем малко, побира се в шепите. Не може още да се държи стабилно на крачетата си и влачи коремчето си по земята, а равновесие му осигурява вирната му опашчица.

Хранене на новородено коте

Такива малки котенца се хранят само с мляко. Не бива в никакъв случай да им се дава краве мляко, то е напълно неподходящо за тях. Хранят се с адаптирано сухо мляко за малки котета до 1 месец. Заедно с млякото, което се купува от магазина за котешка храна, трябва да се закупи и спринцовка от 2 или 3 кубика, с която ще се дава млякото. Котето се храни, както и бебето. Млякото се разтваря в хладка вода, пълни се спринцовката и с нея се дава на котето, като се държи легнало по корем, тъй като това е позата, с която се храни от майката. Количествата мляко са съвсем малки, една спринцовка стига за 1 хранене. Новородено коте се храни често, както и новородено бебе, на всеки 2 до 4 часа. Не се нуждае от вода.

Други грижи за новороденото коте

След хранене стомахчето на котето се гали или разтрива съвсем леко, за да се стимулира храносмилането. Тъй като котето има нужда от топлината на майка си, това може да се симулира с шише топла вода, поставено близо до него. Изхождането на новороденото коте трябва също да се стимулира чрез масажиране с памуче по коремчето, а после котето да се почисти. Чак към третата седмица котетата свикват да използват тоалетна.

Леглото на новороденото коте

Легло за новородено коте

Новороденото коте се нуждае от легълце. За целта може да послужи малък кашон, постлан с меки топли постелки, или да се закупи специално котешко легло. Нужно е помещението, където ще стои леглото на котето, да е топло и сухо и по възможност близо до леглото на стопанина, който се грижи за котето.

Грижа за малко коте от 3 до 6 седмици

На тази възраст котетата не изискват непрекъснато денонощно наблюдение, както се налага за новородените. Възрастта им се разпознава по това, че те са прогледнали, ходят без да опират коремчето си в земята и не влачат крачетата си, а стъпват уверено на тях.

Хранене на коте от 3 до 6 седмици

На тази възраст котетата все още се хранят с мляко и затова храненето им е както на новородените. Млякото се дава 4-5 пъти на ден. Може да им се дава и попара с пилешка супа. Те вече проявяват интерес към твърда храна, различна от млякото. В този период започват да пият и вода.

Други грижи за коте от 3 до 6 седмици

В този период от живота, на котето трябва да се купи котешка тоалетна и да се учи да я използва. Легълцето му е добре да остане в топла стая, близо до стопанина.

Котета над 6 седмици могат да преминат на гранулирана котешка храна и нямат нужда вече от мляко. Те се грижат сами и за хигиената си и използват тоалетната. Тяхното отглеждане се доближава повече до това на големите котки, отколкото на новородените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest