miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Хранене на игуана

Хранене на игуана

Игуана

Игуаните със сигурност са едни от най-популярните рептили, които някога са били държани като домашни любимци. Екзотичните животни имат строги хранителни и жилищни изисквания, могат да достигнат големи размери, да живеят дълго време и да са доста силни.

Те могат да бъдат трудни за опитомяване и да станат агресивни, ако не бъдат редовно обработвани. Като цяло са голям ангажимент и изискват много грижи. Това, разбира се, не означава, че игуаните не могат да са добри домашни любимци, просто се нуждаят от подходяща грижа още от самото начало и собствениците им трябва да имат правилните очаквания.

Що се отнася до хранене на игуана, то трябва да кажем, че те имат изключителен апетит и могат да ядат по няколко пъти на ден. Дори и да увеличите порцията, няма опасност от преяждане. Едно от най-важните условия обаче е храната им да е винаги прясна. Игуаните в дивата природа са тревопасни животни, така че не си позволявайте да им давате човешка, храни за кучета или котешка храна.

Това би могло да причини здравословни проблеми с бъбреците и черния дроб на домашния ви любимец и да съкрати живота му значително. Изключително вредни храни за игуана са и скакалците, насекомите и брашнените червеи, така че също ги изключете от менюто на вашата игуана.

Затова пък заложете на листни растения, плодове и зеленчуци. Можете да храните екзотичното гущерче с люцерна, детелина, зелен боб, тиквички, грах, праз, лозови или черничеви листа, листа от репички, глухарчета, пащърнак, тиква и други. Макар че плодовете са много по вкуса на игуаните, не бива да прекалявате с дажбата. Приемете, че те са за десерт за вашия домашен любимец и му давайте не повече от пет процента от дневния порцион.

Игуана

При хранене на игуана в терариум внимавайте също с някои растителни продукти. Например спанакът и магданозът съдържат много калий, но и оксалати, които се свързват със свободния калий и пречат на усвояването му от организма. Това би могло да доведе до калциев дефицит в тялото на вашата игуана. За заболяване на щитовидната ѝ жлеза могат да спомогнат зелето, карфиолът и броколите, тъй като те възпрепятстват усвояването на йод в организма ѝ.

Краставиците и марулите пък само пълнят стомаха на животинчето, така че не са препоръчителни. И без това нямат никаква хранителна стойност. Можете да ги използвате само, за да разнообразите обичайното хранене на игуаната, тъй като и тя няма да яде дълго еднообразна храна. Игуаните си имат предпочитания и е добре да тествате коя е любимата ѝ храна, като разбира се, се придържате към позволените такива.

Игуаните, отглеждани в домашни условия, се нуждаят и от добавки, които трябва да се дават само един път седмично. Тъй като тялото на животинката не може да произведе калций, е добре да ѝ се дава допълнително. Трябва обаче да купувате чист калций, а не такъв с добавен фосфор и витамин D.

Игуаните се нуждаят и от прясна вода при хранене и между храненията. Температурата в терариума също играе роля, тъй като игуаните се нуждаят от температура от около 85 градуса по Фаренхайт /около 24 градуса по Целзий/, за да усвоят храната си правилно. Това са също важни неща, явяващи се част от обичайните грижи за игуана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest