Miau.bg»Съвети»Защо не снасят кокошките?

Защо не снасят кокошките?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
5
Защо не снасят кокошките?

Всеки човек, който отглежда кокошки, си задава въпросът защото те не снасят в определени периоди от годината и на какво се дължи това. Различни са причините поради които кокошките не снасят. Когато яйцето се образува за по-малко от 24 часа, то кокошката снася всеки ден, но ако се образува за повече, кокошката снася по-рядко.

Възможно е кокошките да не снасят редовно през лятото, когато температурите са много високи. Друга причина за ниска носливост на кокошките е линеенето на кокошката – когато тя си сменя перата. Това е така, защото при линеенето кокошката изразходва големи количества хранителни вещества, за да може да възстанови своето оперение.

Носливостта на кокошките се влияе от сезона. През зимата те снасят по-малко, възможно е и през лятото да намалят своите яйца. Най-често през зимата има пауза – от 1 ноември до 1 март. Продължителността на зимната почивка зависи от това колко студено е времето, както и от качествата на самата кокошка.

Друг фактор, който влияе върху носливостта на кокошките, е възрастта. Още през втората година на кокошката тя започва да снася по-малко яйца. Способността да носи може да продължава до 10 години, но в големите стопанства кокошките се използват не повече от 2-3 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати