Охлювите са безгръбначни животни. Те имат меки органи и твърди черупка, а средната продължителност на живота им е около 4 години. Те се най-активни, когато климатичните условия предлагат оптимална влажност и подходяща температура, което е обикновено в началото на лятото.
Охлювите са тревопасни животни, които се хранят предимно със зелени листа. Те обаче са истинска напаст за градинарите, защото обичат да похапват още плодове и зеленчуци и могат да нанесат големи щети на реколтата им, хрупайки със своите 28 000 зъба.
През студените есенни и зимни месеци те изпадат в ретартия и се запечатват в черупките си. При добър прием на хранителни вещества през лятото, те могат да прекарат в летаргия до 8 месеца, като през това време живеят изключително и само от резервите си.
Охлювите се ценен деликатес. Месото им е богато на ценни хранителни вещества. То е източник на протеини, има високо съдържание на желязо и съдържа почти всички аминокиселини, които са необходими на човек.
Според скорошни изследвания месото на охлювите премахва магарешката кашлица и спомага за лечението на високо кръвно налягане, използва се за лечение на анемия и се препоръчва като средство за борба с язви и астма.