Miau.bg»Съвети»Какво ядат водните костенурки?

Какво ядат водните костенурки?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
73
Какво ядат водните костенурки?

Все повече семейства у нас залагат на водните костенурки като един непретенциозен домашен любимец. Но се оказват напълно неподготвени за тяхното отглеждане и правилно хранене.

Първото нещо, което трябва да знаете за водните костенурки, е че те са хищници. Те обичат да се хранят основно с месце, малки пеперуди, калмари. Важното е земноводните да получават адекватно количество белтъци.

Във фабрично приготвените храни съдържанието е балансирано количество белтъци, мазнини и витамини, но не съдържат необходимото за костенурките количество калций. Затова препоръчваме храната им да бъде посипвана с праховидни форми на калциеви соли и винаминни добавки.

Най-добре ще бъде, ако имате възможност, да храните водните костенурки с дребна, нетлъста риба, заедно с костите и с малки аквариумни охлювчета. Вариант е да ги храните с късчета размразена морска риба от семейство костурови. По-едрите риби може да се разделят на порционни парчета.

Най-лошият вид храна, с който може да храните водната си костенурка, е месото. Костенурките, които биват хранени основно с месо, в повечето случаи развиват рахит и хиповитаминоза. За съжаление костенурки, които са свикнали на месо, много трудно са склонни да опитват други видове храна.

При костенурки, прекарали продължително гладуване или след зимуване, се появява силен апетит за жива храна - червеи, малки пеперуди и т.н. Като добавка към дневното меню може да добавите месо от калмари, скариди или суров черен дроб, но в никакъв случай не ползвайте тези продукти като основна храна.

Разбира се, на пазара има и най-различни разновидности на готова храна, но в повечето случаи костенурките отказват да я консумират или тя не е достатъчно добре балансирана по отношение на съдържанието.

Колкото повече напредва възрастта на вашата костенурка, толкова по-голям дял от нейното меню ще заемат храните от растителен произход. Затова е добра идея в аквариума, в която отглеждате костенурката, да посадите водорасли. Те с удоволствие ще си похапват от тях.

Други растителни добавки към храната на водните костенурки са листната салата, младото зеле, блатна леща и др. По-малките костенурки трябва да се хранят всеки ден, а когато достигнат полова зрялост, може да ги храните не по-често от 2-3 пъти седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати