Miau.bg»Съвети»Как дишат делфините?

Как дишат делфините?

MarianeMariane
Джедай
814
Как дишат делфините?

Делфините са удивителни създания. Въпреки че се раждат в морето и прекарват целия си живот в него, те всъщност въобще не са риби. Тези великолепни животни са бозайници и се смятат за най-близките същества до човешкия род. Освен това те определено са най-интелигентните бозайници на планетата.

Както казахме вече, делфините са бозайници, което означава, че те не дишат с помощта на хриле, а както нас - благодарение на белия си дроб.

За разлика от рибите, които извличат кислорода си от водата, делфините трябва да се показват на повърхността, за да си поемат въздух през определени периоди от време.

Това става с помощта на специалната ноздра, от която изпразват дробовете си и поемат отново въздух. Тази ноздра има и своеобразна запушалка, състояща се от мускули, която не позволява на водата да нахлуе оттам в белите им дробове.

На всеки около 15 минути делфините трябва да се покажат на повърхността, за да изпразнят дробовете си и да поемат свеж въздух. Това те го правят с изумителна скорост.

Отнема им само 0.2 секунди да изпразнят дробовете си и да ги напълнят отново, като при дишане въздухът излиза през отвора със скорост от над 160 км в час.

Дори и когато спят, делфините не се намират в пълен покой, а половината от мозъка им остава в активно състояние, за да контролира изплуването и дишането им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати