Miau.bg»Съвети»Защо сълзят очите на кучетата?

Защо сълзят очите на кучетата?

MarianeMariane
Джедай
814
Защо сълзят очите на кучетата?

Кучетата са изключително интелигентни и предани създания. Неслучайно ги определят като най-добрият приятел на човек, като в определени случаи могат да бъдат по-добра компания от мнозина, които познаваме. Но те имат един голям недостатък - не могат да говорят.

Ето защо кучетата не могат да ни се оплачат, когато нещо ги боли или изпитват някакъв дискомфорт. Това прави откриването на определени болести или състояния истинско предизвикателство.

Често стопаните на различни породи кучета се оплакват, че очите на домашния им любимец започват да сълзят, особено след по-продължителна разходка.

Очите на кучето сълзят по няколко причини. Това може да се дължи на попаднало в тях чуждо тяло, което механично дразни ретината, на възпаление на очите, на настинка или друга болест.

Когато сълзенето на очите се дължи на чуждо тяло или прах, тогава трябва внимателно да почистите очите с помощта на спринцовка и леко затоплен физиологичен разтвор.

Струята трябва да бъде насочена спрямо ретината под ъгъл, като последователно се промиват външния и вътрешния ъгъл. След това е препоръчително да сложите в очите антибиотични и противовъзпалителни капки за очи.

В случай, че сълзенето се дължи на възпаление или се съмнявате, че кучето ви има друго заболяване, най-добре ще бъде да се обърнете към квалифициран ветеринар, който ще ви предложи най-добрият курс за лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Lyubomir
Lyubomir
20.08.2019 17:21
Благодаря много за информацията!
6
3