Miau.bg»Съвети»Какво ядат катеричките?

Какво ядат катеричките?

Какво ядат катеричките?

Катеричките са едни от най-популярните и обичани животни в парковете и градините по света. Те са известни със своята игривост, енергичност и способност да се катерят по дърветата.

Катеричките играят важна роля в екосистемите, в които живеят. Чрез своето поведение на събиране и складиране на храна, те допринасят за разпространението на семената на различни дървета и растения. Ето защо техните хранителни навици са обект на интерес и изследване.

Какво ядат катериците? Катеричките са всеядни животни, което означава, че в тяхното меню се включват, както хранителни, така и животински продукти.

Ето какво ядат катеричките в природата:

Основни храни за катеричките

Основните храни, които те консумират, включват:

Катеричките ядат ядки и семена

Това са основните храни в диетата на катеричките. Те обичат да събират и складират орехи, лешници, жълъди и слънчогледови семена. Ядките и семената са богати на мазнини и белтъчини, които осигуряват необходимата енергия за активния начин на живот на катеричките.

Плодове и зеленчуци за катерички

Катеричките често ядат плодове като ябълки, горски плодове, круши и грозде. Те също така консумират различни зеленчуци, включително моркови и тиквички. Плодовете и зеленчуците осигуряват важни витамини и минерали.

Гъбите са деликатес за катериците

Катеричките консумират и различни видове гъби, които са добър източник на белтъчини и други хранителни вещества.

Катериците хапват кора и листа

В моменти на недостиг на други храни, катеричките могат да се хранят с кората и листата на дърветата. Тези растителни части обаче не са предпочитаната храна, а по-скоро резервен източник на храна.

Животински храни в диетата на катеричките

Макар че растителната храна съставлява основната част от диетата на катеричките, те също така консумират и животинска храна, когато е налична. Това включва:

Катериците ловят насекоми

Катеричките често ядат различни насекоми, като бръмбари, мравки и гъсеници. Насекомите осигуряват допълнителни белтъчини и други важни хранителни вещества.

Катериците хапват малки гръбначни животни

В редки случаи катеричките могат да ловуват малки птици, гущери или мишки. Тези случаи обаче са по-скоро изключение, отколкото правило.

Катериците крадат яйца

Катеричките понякога крадат яйца от гнездата на птици, които са лесен и питателен източник на храна.

Запознайте се също със сивата катерица и захарната катерица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати