Miau.bg»Съвети»Как да помогнем на хамстер с диария?

Как да помогнем на хамстер с диария?

Как да помогнем на хамстер с диария?

Диарията е опасно състояние за хамстерите. Затова трябва да окажете възможно най-бързо подкрепа и помощ на вашия питомец.

Причината за диарията при хамстерите може да е консумацията на неподходяща храна. Огледайте какво има в клетката на хамстера и ако се налага, почистете я напълно. Така ще избегнете опасността той да погълне отново нещо, което може да причини стомашно разстройство.

Ако причината е в неправилна диета, обикновено за няколко дни хамстерът ще се възстанови напълно. Достатъчно е само да го наблюдавате, да му давате вода и да го поставите на хранителен режим. Ако обаче зад диарията се крие инфекция или паразити, ще трябва да посетите лекар.

Ако диарията продължава повече от един ден, примесена е с кръв, а хамстерът отказва вода и храна и няма енергия, веднага го занесете на ветеринар. Може да се наложи да му изпишат антибиотици и хапчета срещу паразити, както и допълнителнои средства срещу обезводняване.

В случай че не може да посетите ветеринарен лекар или искате сами да лекувате хамстер с разстройство, започнете да полагате следните грижи.

Осигурете много вода и наблюдавайте дали хамстерът да пие от нея. Давайте му, ако се налага, със спринцовка в устата, като може да добавите малко глюкоза. Така ще избегнете обезводняване.

Храната на хамстер с диария нека да бъде само сух хляб, малко сено или други сухи храни. Целта е да се избегне допълнително дразнене на храносмилателната система. Почистайте изпражненията редовно, а клетката поставете на топло и светло място. Осигурете спокойствие на вашето животинче, но нека то знае, че сте наблизо. Ако заболяването не е сериозно, скоро хамстерът ви ще се възстанови напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати