Miau.bg»Съвети»Може ли да се кастрира разгонена котка?

Може ли да се кастрира разгонена котка?

JuliyaJuliya
Новак
1019
Може ли да се кастрира разгонена котка?

Може ли да се кастрира разгонена котка? Да, възможно е, но не е желателно да се извършва кастрация по време на разгонване. Експертите препоръчват стерилизация да се извършва две седмици преди еструса или две седмици след това.

Когато котката е разгонена, размерите на матката и кръвоносните ѝ съдове се препълват с кръв. Това увеличава рисковете от кръвотечение по време на операцията и удължава времето за възстановяване на тъканите след кастрацията.

В идеалния случай котката ви ще бъде кастрирана на възраст 7-8 месеца преди първото ѝ разгонване. По-ранната стерилизация не е желателна, т.к. тялото на животното все още не е напълно оформено и рискът от следоперативни усложнения е висок. Кастрирането е разрешено на възраст от 6 месеца, но само при условие, че котката тежи най-малко 2,5 кг.

Следователно стерилизация трябва да се извършва веднага след като котката достигне пубертета - тоест на възраст от приблизително 7 месеца до една година. На тази възраст тялото е окончателно оформено и хормоналният фон се стабилизира.

Ако имате планирана операцията за кастрация на котката си и установите, че тя е започнала първото си разгонване, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.

Важно е да знаете, че за да кастрирате котка по време на разгонване, това трябва да е съобразено с конкретната ситуация и да е обсъдено с ветеринарен лекар.

Вижте още:

- Грижи за котката след кастрация;

- Колко бързо се възстановява котката след кастриране;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати