Miau.bg»Съвети»Може ли да се кастрира бременна котка?

Може ли да се кастрира бременна котка?

JuliyaJuliya
Новак
1018
Може ли да се кастрира бременна котка?

Кастрирането на бременна котка на теория е възможно, но на практика не се препоръчва. То обикновено се извършва по медицински причини, за да се спаси живота на котката.

Кастрацията на котката по време на бременност е технически възможна, но е сложна и рискована операция, която се извършва само в случаите, когато животът и здравето на котката са в сериозна опасност.

Ето защо преди това е необходимо да се проведе преглед на животното, за да се оцени здравословното му състояние.

Кастрацията на здрава бременна котка силно не се препоръчва - това ще доведе до хормонален дисбаланс и ще увеличи риска от голяма загуба на кръв по време на операция. Освен това, шевът след кастрация на бременна котка е много по-голям и възстановяването след такава процедура е много по-дълго и по-трудно.

Разбира се, не е желателно да чакате късна бременност. Ако има нужда от кастрация на бременна котка, по-добре е да го направите най-рано (преди втория месец от бременността). Тъй като в по-късните етапи е рисковано не само за здравето на домашния любимец, но и за неговия живот.

Препоръчително е да кастрирате котки на възраст 7-8 месеца. Котки на възраст от 7 месеца до 3 години понасят операцията безпроблемно. Не отлагайте кастрацията - всяка година котката ви остарява и рискът от негативни последици се увеличава, както и шансът котката да забременее нежелано.

Вижте също:

- Последици при некастрираните котки;

- Ползи при кастриране на котарак;

- Възстановяване на котка след кастрация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати