Miau.bg»Съвети»На колко години остаряват котките?

На колко години остаряват котките?

На колко години остаряват котките?

Трудно е за всеки собственик на котка да гледа на нея като на малко котенце, дори когато достигне напреднала възраст. Така възниква въпросът кога стават възрастни и на каква възраст остаряват котките? Значителна роля в това кога котето става възрастна котка играе неговата порода.

Понякога може да изглежда, че едно коте е пораснало за една нощ, но всъщност, както е обяснено в насоките на Американската асоциация на котките и Американската асоциация на ветеринарните клиники, котките преминават през пет етапа от жизнения цикъл. За да разберете дали домашният любимец е нараснал до окончателния си размер, трябва да определите към коя възрастова категория принадлежи:

Котенца - от раждането си до шест месеца.

Млади котки - от шест месеца до две години.

Порасналите котки са на възраст от три до шест години.

Зрелите котки са на възраст от седем до десет години.

Възрастни котки - 11 години и повече.

Подобно на човешките бебета, котенцата се развиват за седмици и месеци до двегодишна възраст. Котката продължава да расте до около годинка. Тя става възрастна на етапа на юношеството в прехода към младостта - тогава котките приличат на млади хора на възраст 18-20 години, пълни с енергия. След като вашият домашен любимец достигне зряла възраст, вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да определите идеалното тегло на котето и да препоръча хранителен план, който ще помогне да поддържате вашия домашен любимец здрав. Можете да коригирате този план, докато вашият пухкав приятел преминава към всеки нов етап от живота. Важно е да планирате тези посещения при ветеринарния лекар, за да наблюдавате здравето на котката, докато расте.

Животът на котката обикновено се разделя на няколко етапа в зависимост от нейната възраст: детство, юношество, младост, зрялост и старост.

Бебешки период при котките (до 6 месеца)

През този период настъпват най-драматичните промени при малките котенца. През първия месец от живота понятията сън и коте са почти неразделни. На този етап то е безпомощно и се нуждае от майка, която може да защити, нахрани и стопли. До петмесечна възраст котето е нараснало значително по размер. Въпреки физическия си растеж, той все още е дете, което разбира малко, но иска да опита всичко. Домашният любимец става много любопитен и подвижен. Трябва да се разбере, че привикването на коте към тава, чесало, диван и много други трябва да започне от много ранна възраст.

Юношество при котките (7 месеца - 2 години)

На шест месеца котето изглежда съвсем различно. Котето става грациозен и уверен питомец. Добре ориентирано в пространството, но все пак игриво и любопитно.

На десет месеца то вече достига пубертета и започва да се интересува от противоположния пол. Най-добре е да кастрирате домашния си любимец на тази възраст, това ще се отрази благоприятно на здравето му. Но, отново, въпреки външния вид на възрастен, не трябва да се счита за напълно оформена котка. Котето ще расте поне още осем месеца. На година и половина котката спира да расте физически. Домашният любимец се променя драматично: става възрастен, величествен, грациозен. Спира да прави глупави неща, но все пак иска да играе и да прекарва време с вас.

Младежка възраст на котките (3 до 6 години)

Това е един вид връх в развитието на котката: тя е здрава, активна, социализирана.

Зрялост при котките (от 7 до 14 години)

Котката е активна, весела и пълна с енергия. Сега тя има житейска мъдрост, така че реагира много по-спокойно и по-сдържано на околните стимули и промени. По-близо до 14-годишна възраст става мирно и бавно животно.

Напреднала възраст при котките (от 15 години)

По това време котките стават по-спокойни, по-нуждаещи се от грижите на собственика, привързани и верни към него както никога досега. По-възрастните котки обикновено са по-малко активни и по-малко любопитни. Вашата котка вече няма да се втурва из апартамента, да скача по шкафове и трескаво да преследва мишки играчки. Сега ще се изисква и вашата инициатива при отглеждането на възрастна котка.

Вижте още:

- Осиновяване на възрастна котка - плюсове и минуси;

- Как да разберем възрастта на котката;

- Грижи за стара котка;

- Когато котката остарее;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати