Miau.bg»Съвети»На колко години остаряват кучетата?

На колко години остаряват кучетата?

На колко години остаряват кучетата?

Въпросът на колко години остаряват кучетата вълнува много хора - както тези, които вече имат домашен любимец, така и тези, които тепърва искат да си вземат такъв.

Средно кучетата живеят от 9 до 12 години, като според ветеринарните специалисти първите признаци на старост при кучетата се проявяват, когато те са на 7 години.

Това са статистически данни сред здрави животни, отглеждани в подходящи условия. В съвременния свят има толкова много различни породи кучета, а начинът на живот, който водят, е толкова различен, че понякога статистиката може да бъде само подвеждаща. Например чисто домашно куче играчка, огромен куче с хронично заболяване и състезателно работещо куче за впряг ще имат драстично различна продължителност на живота.

От какво се влияе продължителността на живот на кучето?

Има много фактори, които влияят върху продължителността на живота на кучето и тяхното остряване. Само като ги вземете предвид, можете да направите повече или по-малко точно предположение колко дълго ще живее. Ето основните от тях:

Наследственост

Наличието на всякакви кучешки заболявания, здравословното състояние и тенденцията към дълголетие до голяма степен се предават на потомството от родителите. При лоша наследственост дори отличната грижа не гарантира дълголетие на домашния любимец. Ето защо е толкова важно, когато купувате кученце, да разберете информация за неговото родословие.

Условия на живот

Кучетата могат да имат различна продължителност на живота, тъй като всеки собственик ще дава на своя домашен любимец различни условия на живот. Ако собственикът правилно храни своя домашен любимец, ваксинира го навреме, води го редовно на ветеринарен лекар за преглед и не го подлага на постоянен стрес, тогава такова куче ще живее по-дълго. Състоянието на домашния любимец също се влияе от наличието на играчки и дейности и липсата на самота. Всичко това се отразява благоприятно не само на настроението, но и на здравето на домашния любимец като цяло - както психологическо, така и физическо.

Физическа активност

За да живее едно кученце дълъг и щастлив живот, то се нуждае от физическа активност. Това трябва да са активни игри или разходки без каишка, разбира се, на местата, които са предназначени за това. Можете също така да спортувате с вашия домашен любимец, например да бягате с него, да карате колело. Физическата активност укрепва мускулите на домашния любимец, сърдечно-съдовата система и е отлична превенция на много заболявания, включително затлъстяване.

Здравословно състояние

За съжаление, хората не са в състояние да защитят своите домашни любимци от всички болести, но всеки може внимателно да следи състоянието на кученцето си. При най-малките симптоми на неразположение (първите най-често слабост, треска, загуба на апетит, летаргия) е по-добре незабавно да заведете животното при ветеринарния лекар, за да открие болестта му на ранен етап. Колкото по-често кучето се разболява и колкото по-слаб е имунитетът му, толкова по-малко ще живее.

Средна продължителност на живота на различните породи кучета

Продължителността на живота на кучето зависи от неговата порода. Факт е, че някои породи са се образували в дивата природа, докато други са живели в къщи, под защитата на хората, което от своя страна се е отразило на средната продължителност на живота на представителите на тези породи.

Вторият важен фактор са генетичните заболявания, проявени в процеса на кръстосване, някои от които, предавани от поколение на поколение, стават характерни за определена порода. Чистокръвните кучета живеят по-малко от техните по-малко породисти братя.Може да се изненадате, но размерът на кучето също има значение. Малките кучета често достигат 15-годишна възраст, докато за големите домашни любимци 9 години вече са уважавана възраст или дори старост на кучето.

Вижте още:

- Грижи за възрастно куче;

- Помощ на възрастно куче през лятото;

- Хранене на възрастно куче;

- Дълголетни породи кучета;

- Как да разберете годините на кучето;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати