Miau.bg»Съвети»Защо котката си търка дупето в пода?

Защо котката си търка дупето в пода?

Защо котката си търка дупето в пода?

Търкането на дупето в пода е един от многото начини, по които котките могат да маркират своите територии. Котките имат специални мирисни жлези в областта на задната част на тялото си, особено около ануса и опашката. Когато котките търкат дупето си върху предмети или повърхности, те оставят мирисни марки от тези жлези. Това действие също така може да се свърже с определени поведенчески навици и комуникация с други котки.

Котките могат да търкат дупето си и по други причини. Това може да бъде начин да изразят удоволствие, комфорт или да отпуснат напрежението. Търкането на дупето върху повърхности също може да им помогне да почистят и поддържат чистотата на областта около ануса и опашката си.

Въпреки че това действие може да изглежда необичайно или забавно за наблюдаващите, то е част от нормалното поведение на котките и обикновено не представлява проблем.

Ако обаче забележите промени в поведението на котката си, които ви притесняват или ако имате други въпроси относно котешкото здраве или поведението на котките, винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати