Miau.bg»Съвети»Какво има в гранулите за котки

Какво има в гранулите за котки

Какво има в гранулите за котки

Важна стъпка в производството на суха храна за котки е използването на екструдер. При производството на сухи храни хранителната смес под формата на кайма се нагрява до температура 90-150°C и се пропуска през формовъчните отвори под високо налягане. Получават се същите снопове, които виждате, когато прекарате месото през месомелачка.

След това те се нарязват, оформят и сушат - така всички познават леки гранули, обикновено под формата на топки. Вярно, понякога им се придава атрактивен цвят или забавна форма, но това се прави единствено за радост на стопаните - животните изобщо не се интересуват как изглежда това, което ядат. Основна роля за тях играе миризмата и най-вече ароматът на месото, защото нека не забравяме, че котките са хищници и опитомяването не е променило този факт по никакъв начин.

Какво съдържат гранулите за котки?

Месни компоненти

Основният критерий, по който гранулите се различават един от друг, е качеството на суровината, предимно източници на животински протеин. Висококачествените фуражи използват месо и карантия. Евтините храни за котки използват продукти, останали в месопреработвателните предприятия. На етикетите тези съставки често се наричат ​​„месни субпродукти“.

Процесът на екструдиране налага редица ограничения върху използването на прясно или сурово месо в сухи храни. Ако има твърде много от него, тогава няма да е възможно да се постигне желаната температура и високо съдържание на протеини, тъй като пресните суровини съдържат много вода.

Следователно, в сухата храна задължително се използва и дехидратирано, сушено месо, от което е отстранена водата и част от животинските мазнини, което води до продукт с високо съдържание на протеини. Близка до него по свойства е такава често срещана съставка като месно брашно - изсушено месо, смляно на прах.

Източници на въглехидрати

За съжаление приготвянето на суха храна от чисто месо без добавки няма да работи. За да се свържат компонентите един с друг, са необходими източници на въглехидрати. В първите дни на производството на суха храна, пшеницата или царевицата са били използвани почти изключително, но по-късно в сухата храна се появяват други източници на въглехидрати като ориз, ечемик, картофи или бобови растения. Използването на картофи и бобови растения е сравнително нова тенденция в диетичната ориентация на хората, тъй като храните без глутен и без зърнени храни стават все по-популярни. Според някои експерти беззърнестите храни за котки не са по-добри от обикновените храни, но ако вашият домашен любимец е алергичен към пшеница или царевица, те могат да бъдат добър заместител.

Животински мазнини

Животинските мазнини са друго важно хранително вещество в състава на котешките храни. Те са не само източник на енергия, но и необходими за функционирането на сърдечно-съдовата и репродуктивната система, спомагат за усвояването на мастноразтворимите витамини като A, D, E и K и допринасят за блясъка на козината.

Рибеното и пилешкото масло обикновено се използват в храната за . Но понякога животинската мазнина се заменя с растителна и това е лошо, тъй като растителните масла не съдържат много от най-важните вещества.

Целулоза

Фибрите са твърда обвивка на растителна клетка, която не се усвоява в тялото, но подобрява чревната подвижност, служи като хранителна среда за възпроизвеждане на приятелска микрофлора. Захарното цвекло най-често се използва като източник на фибри в гранулите, но в пулпата, която се добавя почти няма захар, но съдържа много фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Много производители добавят разнообразие от зеленчуци и плодове към своите продукти и те също могат да служат като допълнителен източник на фибри, но пулпата от цвекло не им отстъпва по свойства.

Витамини и минерали за котки

Разработени са специални разпоредби за производството на суха храна и всички индустриални диети за кучета и котки трябва да съдържат определено количество хранителни вещества, минерали и витамини. Както знаете, последните са много чувствителни към високи температури, така че най-често витаминно-минералният премикс (както обикновено се посочва на етикета) се напръсква върху гранулите отгоре след екструдиране.

Консерванти

За да се спре процеса на окисляване, към гранулите се добавят антиоксиданти - вещества, които предпазват мазнините от вредното въздействие на кислорода. Те включват витамин Е (друго име е смесени токофероли) и растителни екстракти като екстракт от розмарин. Ефикасността и безопасността на тези добавки е доказана: например, според проучвания, смеси от токофероли могат да издържат на температури до 150°C, а срокът им на годност е около 2 години.

Пробиотици и пребиотици

Някои котешки храни съдържат пробиотици и пребиотици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати