Miau.bg»Съвети»Защо рибките стоят на повърхността?

Защо рибките стоят на повърхността?

Защо рибките стоят на повърхността?

Ако отскоро имате аквариум с рибки и не сте наясно с повечето тънкости около отглеждането им, навярно имате много въпроси и не знаете как да реагирате в някои ситуации. Например, може би се чудите защо някои рибки плуват по повърхността на водата и не могат да се гмурнат по-дълбоко?

Защо рибките стоят на повърхността?

Ако това се случва от време на време, значи е добре, за някои видове рибки това е естествено. Но ако те плуват така през цялото време, това може да е тревожен знак и е наложително да откриете проблема и да го отстраните навреме, за да няма фатални последици.

Гладни са

Ако рибките започнат да изплуват изведнъж, те може да са просто гладни, като са видели хранещия ги, започват да просят и търсят храна. Ако рибките са до повърхността и отварят широко уста, това означава, че хващат храната (тя обикновено плува по повърхността).

Липса на кислород

Ако рибките плуват по повърхността, най-вероятната причина е, че нямат достатъчно кислород. Те непрекъснато отварят и затварят устата си. Може би ще трябва да сложите по-мощен компресор или проверете дали съществуващият работи правилно.

Мръсна вода в аквариума

Друга причина за липсата на кислород е замърсената вода в аквариума - или не е сменяна скоро, или има нещо което я замърсява, например някои пластмасови изделия за аквариуми. Във всеки случай, първо трябва да почистите аквариума и да смените водата, а след това да разберете причините за бедствието.

Болни рибки

Ако рибка плува по повърхността на аквариума и е обърната настрани или с корема нагоре, най-вероятно е вече мъртва или е много болна. Ако все още е жива, може да се консултирате с ветеринарен лекар относно състоянието. Но настрани не винаги означава смърт!

Някои видове, като например писията, просто така плуват. Друго мнение е, че плуването настрани може да се дължи на запек и газове вследствие на неправилно хранене на рибките. При смяна на диетата обикновено проблема изчезва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати