Miau.bg»Съвети»Защо зайците си мърдат носа

Защо зайците си мърдат носа

Защо зайците си мърдат носа

Зайчетата са безспорно едни от най-сладките и мили животни. Те са пухкави, малки и изключително безобидни. Техния дружелюбен и невинен характер им печели сърцата на много привърженици на животните.

Когато прекарвате повече време със своите зайчета, няма как да не забележите техните характерни поведенчески белези. Един от тях е мърдането на носа. Това тяхно действие може да бъде наблюдавано доста често, а ето какви могат да бъдат причините зайците да си мърдат носа:

- Подушване и опознаване. Това е най-честата причина за мърдането на заешкото носле. При зайчетата обонянието е доста силно развито, а носът е този орган, който им помага да разпознават различните храна, предмети, хора и т.н. Тези животинки непрекъснато се намират в процес на разузнаване около тях, затова и често подушват околния свят. Когато го вземете за първи път, ще забележите, че то активно мърда своето носле около вас. Това е така, защото то всъщност започва процес на опознаване, който се характеризира с подушване.

- Напрежение. Напрежението всъщност може да се окаже причина за помръдване на носа при зайците. Ако това е случаят, то обикновено зайчето движи своето носле изключително бързо, което показва, че нещо не е наред. Вероятно нещо около него му е създало стрес или не се чувства в безопасност.

- Физическо неразположение. Ако забележите, че вашето малкото ви зайче лежи, диша тежко и помръдва нослето си, то това е индикатор, че най-вероятно то изпитва дискомфорт от прекалено високи температури. В този случай най-доброто решение е да му дадете вода, за да му помогнете да се хидратира достатъчно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати