Miau.bg»Съвети»Как дишат рибите?

Как дишат рибите?

Как дишат рибите?

Сигурно сте си задавали въпроса дали рибите дишат? Отговорът е да.

В този съвет ще разкажем как дишат рибите. Рибите, както всички знаем, имат хриле и благодарение на тях, те могат да дишат под водата.

Всички живи организми на нашата планета имат нужда от кислород, за да могат да живеят. Рибите си го набавят, с помощта на техните хриле. В следващите редове, ще обясним как това се случва:

Хрилете на рибата представляват два малки отвора, които са разполежени от двете страни на главата на рибата. Те са едни от основните органи на рибата, защото именно с тяхна помощ, рибата си набавя кислород от водата Водата навлиза в хрилете на рибата, след това се поема от кръвоносните съдове.

След това кислорода от водата преминава в устата на рибата, когато хрилете се затворят. След това водата, в която вече няма кислород, се връща обратно в морето или реката, когато хрилете на рибата се отворят. Хрилете се отварят и затварят постоянно. Процесът е много подобен на човешкото вдишване и издишване, като по този начин надуват и издуват белите дробове.

Количеството кислород, който е разтворен във вода, е доста по-малък от този, който е в газообразно състояние и се нарича въздух. Във въздуха, който всички ние дишаме, концентрацията на кислород е 21%, а във водата, тази концентрация е едва 1%.

За да може кислородът да бъде ефективно извлечен от водата, тя тече в рибните хриле в посока, която е обратна на кръвта. Така се поддържа малка разлика в градиента на концентрация, която позволява благоприятен обмен на кислород, без да се налага да се включват механизми, които изискват енергия. Благодарение на структурата на хрилете, рибите могат да задържат до 80% от кислорода, който се съдържа във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати