miau.bg»Съвети»Как спят конете?

Как спят конете?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Дарт Вейдър
53
Как спят конете?

Конете са едни от най-красивите и грациозни създания на природата. Мнозина се чудят как спят тези животни. В природата повечето коне, когато не ядат, тичат или влизат в отношения с други коне, спят. Не точно спят, а по-скоро дремят, защото това е най-безопасната форма за сън – ако настъпи заплаха веднага могат да избягат. В природата конете спят около 6-8 часа на ден.

Малките кончета пък спят почти по всяко време. При конете в конюшни нещата са по-различни. Тук те не са заплашени от нищо и много повече време могат да дремят.

Много от нас смятат, че конят винаги трябва да спи изправен. Това всъщност е мит. В изправено положение конят не спи дълбоко, а само дреме. В природата конете почиват точно така през по-голямата част от времето – с отпусната шия, притворени очи и провесена устна. През цялото време обаче ушите им улавят и най-малкия шум.

През втората фаза на почивката – истинският сън конят е много по-уязвим. Той лежи, а краката са кръстосани под тялото му. Това вече е сън, но не така дълбок и конят може да чуе шумовете. Във фазата на истинския сън конят лежи на една страна, а краката и шията му са опънати. В това състояние е най-уязвим.

Най-интересно в съня на конете е факта, че могат да дремят в изправено положение. Всеки би се запитал, как така конят не губи равновесие и не пада? Всичко се обяснява много лесно – в колената му има уникален заключващ се механизъм, който му позволява да стои на краката си продължително време и в същото време да отпусне мускулите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати