Miau.bg»Съвети»Колко вида акули има?

Колко вида акули има?

MarianeMariane
Джедай
8143
Колко вида акули има?

Семейството на акулообразните риби, популярни в цял свят просто като акули, е многобройно. Смята се, че в моменто над 450 вида акули порят водите на световните океани, а някои могат да бъдат видени дори в реки и други сладководни басейни.

Акулите се различават една от друга съществено по форма и размери. Най-малките представители на семейство акулови са карибският вид Etmopterus perryi, който достига едва 21.2 см дължина. Най-голямата акула е китовата акула, която може да порасне до 12 метра.

Въпреки че акулообразните предпочитат солените морета и океани, се срещат някои видовеу които могат да обитават както солени, така и сладки води. Това са речните акули и бичата акула, която е сред най-агресивните морски обитатели.

Срещата очи в очи с акула обикновено е смъртоносна за човек. На науката са известни 35 вида акули, за които има данни, че са нападали хора, като за 12 вида това е нормално поведение.

Тези великолепни морски създания, които са плували в океаните още преди динозаврите, са въоръжени с няколко реда остри зъби, които имат способността да регенерират. И в случай, че това не е достатъчно, мощта на челюстите на акулата е изключителна. Силата ѝ достига до 3.75 тона на квадратен сантиметър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати