Miau.bg»Съвети»Колко вода пие камилата?

Колко вода пие камилата?

Kristina K.Kristina K.
Новак
2
Колко вода пие камилата?

Камилите отдавна са известни със способността си да прекарват седмици наред, без да се налага да пият вода – способност, която ги прави особено полезни товарни животни за хора, пътуващи през сухи райони като пустините, например. Те са известни с прякора „корабите на пустинята“.

Една жадна камила може да изпие 56 литра вода за 10 минути. Може би оттук идва погрешното схващане, че камилите съхраняват вода в гърбиците си. В действителност водата отива в храносмилателната и кръвоносната система на животното. Гърбицата на камилата съхранява мазнини, а не вода. Докато яде и пие, камилата изгражда запаси от мазнини в гърбицата си. Приемът на вода при камилите варира в зависимост от околната среда, нивото на усилие и количеството мазнини в гърбицата й.

Камилите могат да издържат почти седмица, без да пият вода. Това отчасти се дължи на уникалната форма на техните кръвни клетки, които са овални. Кръвните клетки с овална форма позволяват на камилите да консумират големи количества вода, тъй като клетките са по-еластични и могат по-лесно да променят формата си. Тази форма също така позволява на кръвта им да тече по-лесно, когато водата е оскъдна, което е често срещано явление в пустинята.

Гърбиците на камилата са изключително важни за оцеляването на животното в тежка среда. Без своите гърбици камилата би била по-склонна да се прегрее и да се изпоти - но все пак кръвните клетки с овална форма помагат на камилата да задържа толкова много вода, а не гърбиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати