Рибите притежават сложна идентичност

Рибите също имат идентичност и носят душа. Видът може да еволюира спрямо околната среда.

Противно на очакванията, морските обитатели са надарени със идентичност. Спрямо вродения си характер те реагират по един и същ начин на опасността. Някои дори са по-смели от останалите, което е наистина впечатляващо.

До тези интересни изводи са достигнали учени от университета на Ексетър в Англия. Те са изследвали рибки групи от Южна Америка, живеещи в аквариум от деня на появата си на бял свят. Тестовете показали, че всяка от тях реагира по един и същи начин към стреса, дори когато е поставена в различни условия.

Когато рибка бъде поставена в непозната среда, различните групи имат кодирани идентични стратегии. Те им помагат да се справят със стресиращата ситуация по един и същ начин, така някои опитват да се скрият, а други – да избягат. Трети пък са по-мъдри и предпочитат да изследват мястото.

Рибите са подложени на няколко последователни експеримента. При тях те винаги се придържали към едно и също поведение спрямо групата си. Това подтиква учените да продължат с изследванията.

Ще бъде направен опит да се определят генетичният дял и свързаният с околната среда дял, които определят въпросното различно поведение. Целта е да се провери дали стратегиите остават непроменени, докато видът еволюира.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати