Благотворителна изложба в помощ на кучетата водачи

Голдън Ретривър

Фотоизложба на тема Пробуждане организира фондация Очи на четири лапи, посветена на кучетата водачи. Експозицията ще бъде отворена за посетители от 30 март до 8 април от 17.30 до 20.30 часа.

Представените снимки ще са на талантливата фотографка Весела Субашка и ще бъдат изложени в зала София, намираща се на площад Славейков 4 в столицата.

Фотоизложбата е изцяло посветена на кучетата водачи, техните треньори, приемни семейства, както и на бъдещите им незрящи стопани.

Във фоайето на сградата ще бъде излъчен и филм, който ще покаже целия процес на отглеждане на малките кучета в приемните им семейства, обучението и превръщането им в лицензирани водачи.

Няколко незрящи хора, които разчитат за придвижването си на тези кучета, ще разкажат истории от първо лице за живота си с домашните любимци.

Малки кученца

Входът за събитието е напълно безплатен, а освен Весела Субашка, в него ще се включи и кораторът Елена Йорданова. Дизайнът е организиран от Иван Христов, оператор и монтажист на филма е Чавдар Жиров, редактор е Панчо Карамански.

В България има над 18 хиляди слепи хора, които чакат своя шанс да се сдобият с куче водач и само едно училище, което може да им осигури такова. Всеки може да се включи в събирането на средства за обучението на тези кучета.

В момента се обучават 15 кучета водачи, а дипломираните четирикраки помощници на незрящите хора са 52.

За подпомагане на обучението на кучетата водачи от началото на тази година тече и кампанията Куче от станиол, която е по идея на учениците от столичната Националната природо-математическа гимназия и 44 СОУ Неофит Бозвели в София.

Младежите са изчислили, че сумата от 15 хиляди лева, която е необходима за обучението на едно куче водач, се равнява на 7000 килограма алуминий. Заради това са поставени пунктове за събиране на метала в Нов български университет и 2 от училищата в столицата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Rosi Stoyanova
Rosi Stoyanova
13.03.2015 16:50
Интересно събитие, което смятам да посетя
0
0
Mariana
Mariana
13.03.2015 16:31
Страхотна инициатива, трябва да се подкрепят такива каузи.
0
0