Miau.bg»Статии»Живини»Спасиха щъркели от замръзване в Силистренско

Спасиха щъркели от замръзване в Силистренско

Нина НордНина Норд
Джедай
22529
Щъркел

Пет щъркела бяха спасени от бяла смърт в силистренското село Зарица от добър човек, който приюти в дома си прелетните птици. Сафет Халид видял четири щъркела, които били в безпомощно състояние, с мокри пера и зъзнещи от ледения вятър. След като приютил четирите птици в къщата си, Сафет намерил още един щъркел в беда.

Петте птици се възстановяват в дома на мъжа, който ги пуснал да се топлят в спалнята му, завил ги с дебели одеяла и ги оставил да се разхождат по леглото му /виж галерията/. Снимките, които мъжът публикува в социалната мрежа, вдъхновиха хиляди хора да изпращат благодарствени думи на човека, спасил прелетните птици, които са символ на настъпващата пролет.

Подлъгани от затоплящото се време, щъркелите са пристигнали у нас, без да подозират, че много от тях няма да оцелеят след огромния преход, който са извършили по въздух, само защото тук зимата още отказва да си отиде напълно. Проливните дъждове и силният вятър правят летенето невъзможно за птиците, които се връщат у нас, за да създадат поколение и след това отново да се върнат в топлите страни, когато застудее тук.

Сафет Халид публикува снимки на щъркелите няколко часа, след като ги прибра, вече готови да хапват рибка, която добрият човек намерил, за да си хапнат и да се възстановят за предстоящото гнездене. Птиците удобно си легнали в леглото на човека, за да отпочинат след преживяното премеждие.

Надявам се да съм направил добро на птиците, краката им бяха буквално сковани от лед, публикува човекът на стената си в социалната мрежа, след като прибрал в тъмното птиците в дома си.

А в Панчарево стотици щъркели, мокри до кости, стояха цяла нощ край шосето, тъй като не можеха да се качат по дърветата заради проливния дъжд и силен вятър. Стотици хора публикуваха снимки с предупреждение шофьорите да карат по-внимателно, защото птиците излизат и на шосето. Вероятността да загинат птиците, които са прелетели огромно разстояние до България, накара много хора през нощта да споделят и да алармират всички, които минават в този район с превозни средства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати