miau.bg»Статии»Котки»Невероятни факти за котките

Невероятни факти за котките

Нина НордНина Норд
Джедай
226149
Невероятни факти за котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Животът на котките и техният характер са мистерия, която постепенно се разкрива и носи всевъзможни изненади. Например когато пият вода, котките, за разлика от кучетата, не превръщат езика си в черпак, с който загребват течността. Котката докосва водата с грапавия край на езика си и бързо прибира езика си обратно заедно с образуващия се при това движение малък стълб течност. При това котката бързо затваря челюстите си, за да не изтече и една капка вода навън.

Котката може да пие вода със скорост четири близвания на течността в секунда, като при всяко близване получава около 0. 1 милилитра. По този начин за една минута котката изпива около 24 милилитра вода. Мъркащата ви любимка с удоволствие ще пие и мляко, но се препоръчва да й давате кисело, а не прясно, защото киселото е по-полезно за организма на котката.

Друг интересен факт, който обаче засяга само мъжките котки, е наличието на странни образувания върху репродуктивния им орган, които приличат на малки шипове. Те са с дължина 1 мм и според специалисти функцията им е да не позволяват на женската котка да избяга по време на чифтосване. За образуването на тези шипове отговарят мъжките хормони, затова ако котаракът се кастрира в ранна възраст, те никога няма да пораснат.

Смята се, че кастрацията предизвиква затлъстяване при котките, но това не е така. В първите дни след кастрацията животното може да не е толкова активно, но ако не се тъпче постоянно с храна, теглото му няма да се увеличи. Истинската причина за наднормените килограми е желанието на стопаните да поглезят любимците си - затова в момента на планетата има над 100 милиона затлъстели домашни котки.

Невероятни факти за котките

Котката в зряла възраст има нужда от около 220 калории на ден, но стопаните на мъркащите красавици постоянно им дават лакомства, като си мислят, че така правят любимците си щастливи. На практика това само затруднява живота на котката, тъй като дишането й става затруднено, органите й работят по-лошо и тя не може да е толкова подвижна, колкото би била, ако не е с наднормено тегло.

Интересен факт е, че котките имат специални звуци за общуване със стопанина си, за да го накарат да направи определено нещо, което искат. Те или мяучат жално, за да ви подсетят да ги гушнете или да им дадете храна, или издават ужасен звук, който е много рязък и трудно поносим за слуха.

По този начин се опитват да ви се скарат или да ви кажат, че отдавна не сте им обръщали внимание. Тези звуци са специално формирани от котките през вековете общуване с хора - помежду си котките никога не използват звуците, с които се опитват да привлекат вниманието на човека.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest