Miau.bg»Статии»Живини»Пчеларството се зародило преди 9 хилядолетия

Пчеларството се зародило преди 9 хилядолетия

Пчелари

Допреди 60 години учените смятаха, че пчеларството се е зародило в древния Египет преди 4000 хиляди години. Преди 25 години открити скални рисунки в пещера в Южна Франция накараха научната общност да преразгледа този свой възглед и да върне назад теорията им с още 2000 години.

Наскоро открити химически отпечатъци от пчелен восък по няколко неолитни обекта, намерени на различи места в Европа, включително и върху древни парчета от керамични съдове, показаха, че първобитните хора са опитомили пчелите преди повече от 9000 години.

Изследователи от университета в Бристол твърдят, че въпреки сцените на пчеларството, които са открити в древното изкуство на пещерните хора, тясната връзка между ранните фермери и медоносните пчели не е доказана до сега.

Мащабно тяхно изследване обаче се нае да намери корените на пчеларството в Европа. Английските учени успяха да събрат доказателства, че пчелният восък се е ползвал като смес за лепене и придаване на по-голяма плътност в грънчарството. Според тях съдове направени по тази технология са се ползвали от първите земеделски производители в Европа.

Пчеларство

Пчелният восък е съставен от сложни липиди, чийто уникален състав може да действа като химически пръстов отпечатък върху археологическите артефакти. Изследването на тези отпечатъци е дало възможност на учените да картират връзката между пчелите и началото на земеделското производство в Европа, Близкия изток и Северна Африка през праисторията.

Те успели да направят това като изследвали повече от 6400 керамични съда, намерени в различни региони на Стария свят, като всеки един от тях бил на минимална възраст от 9000 години.

Изследването установило, че пчели са се гледали по цялата територия на Южна, Централна и Източна Европа. На север от 57-я паралел – териториите на Скандинавия, и Британия, доказателства за това обаче не са открити.

Констатациите от научния труд осигуряват първата древна карта, показваща разпределението на медоносната пчела, както и икономическото и културно значение на насекомите. То показва, че партньорството между човека и пчелите се връща назад към началото на селското стопанство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest