Miau.bg»Статии»Котки»Начин за охлаждане и при котките

Начин за охлаждане и при котките

Начин за охлаждане и при котките

Много от нас обичат топлото и слънчево време, както и повечето котки. Когато температурата стане обаче екстремно висока, ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да помогнете на котката си да се охлади и да я запазите в безопасност и комфорт в жегата.

Вода за охлаждане при котките

Уверете се, че котката ви има много прясна вода. Подмяната на водата няколко пъти на ден може да насърчи котката ви да пие, а поставянето на множество купи из къщата и градината ще гарантира, че водата е лесно достъпна и винаги налична, в случай че в някои от съдовете се разлее или изтече.

Сянка за котките

Повечето котки ще се насладят на дрямка на слънце и след това ще се оттеглят на сенчесто място, когато им стане твърде горещо. Уверете се, че вашата котка има няколко хладни и сенчести места, където да се оттегли около къщата и градината. Освен това не се изненадвайте, ако намерите котката си да лежи на плочките на пода в кухнята или банята. Плочките и материалите като порцелан поддържат хладно и така котките ще гравитират към тях, когато им е прекалено горещо.

Циркулация на въздуха

Просто отваряне на прозорците, за да влезе бриз, може да ви помогне да осигурите хладна зона за почивка. Битовите вентилатори също могат да бъдат удобно допълнение към къщата за вашата котка. Ако на котката ѝ стане твърде горещо, тя ще оцени бриза, който духа през козината ѝ, за да се охлади. Ако къщата ви не е климатизирана през летните жеги, опитайте да поставите бутилка със замразена вода пред вентилатора.

Oхлаждане и при котките
Снимка: boredpanda

Повдигнете леглото на вашата котка

Покритите с плат пластмасови рамки с къси крака ще позволят на вашата котка да спи удобно през горещото време, а въздухът, преминаващ под леглото, ще ѝ помогне да се охлади.

Ресане и груминг на котките

Четкайте котката си често. Добре поддържаното палто без заплитане ще помогне на котката ви да се охлади.

Ако котката ви има дълга козина, помислете за професионално подстригване, за да облекчите страданието ѝ през лятото. Белите и светлите котки също имат много бледа кожа и могат да бъдат обект на слънчево изгаряне. Можете да подстрижете само коремчето на котката, което предлага слънцезащита, както и охлаждане.

Може също да опитате да вземете влажна хавлиена или хартиена кърпа и да погалите котката си с нея. Повечето котки нямат нищо против малко влага по козината им, особено когато забележат как това може да ги охлади. Всъщност един от начините, по който котките се охлаждат, е чрез близане, което не е нищо повече от намокряне на козината им със слюнка, а не с вода.

Лед за охлаждане на котките

Ако ще отсъствате цял ден, поставете три или четири кубчета лед в купата с вода на котката си, преди да тръгнете.

Напълнете малка бутилка за напитка със студена вода и я оставете във фризера за една нощ. На сутринта увийте бутилката в кърпа и я поставете на любимото място за излежаване на вашата котка. Не пълнете бутилката догоре, тъй като водата се разширява, когато замръзне и може да отвори бутилката.

Безопасност при външно живеещи котки

Винаги проверявайте навесите и оранжериите, преди да затворите вратите. Котките могат да намерят път вътре, ако търсят сенчесто място, където да се охладят, и е най-добре да избягвате да ги затваряте вътре, тъй като могат да се дехидратират или прегреят. Същото важи и за проверката на автомобили. Ако оставите прозорците си отворени, за да оставите колата да се охлади, винаги проверявайте дали котка не се е шмугнала вътре, преди да потеглите.

Симптомите на топлинен удар при котките

Начин за охлаждане и при котките

Симптомите на топлинен удар при котка включват прекомерно задъхване, летаргия, лигавене, треска, повръщане при коте, колапс или загуба на съзнание. Ако се притеснявате за котката си или подозирате, че страда от топлинен удар, моля, обадете се незабавно на ветеринарния си лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest