Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Хранене на червенобуза костенурка

Хранене на червенобуза костенурка

JuliyaJuliya
Новак
1016
Хранене на червенобуза костенурка

Правилното хранене на червенобузите костенурки е ключът към тяхното пълноценно и здравословно развитие.

Червенобузата костенурка е хищник, така че храненето с животинска храна преобладава, но понякога може да се използва растителна храна.

Препоръчва се малките червенобузи костенурки с тегло до 300г. да се хранят с речна риба, смляна на кайма с вътрешности и кости, със суха храна или със смес от риба и суха храна.

Като допълнение към диетата на червенобузите костенурки можете да дадете аквариумни и сухоземни охлюви.

Младите червенобузи костенурки изискват повече храна от животински произход за активен растеж, така че те се хранят ежедневно, но веднъж на ден.

Възрастните костенурки (по-големи от 7 см или по-възрастни от 1 година) се хранят на всеки 2-3 дни с животинска храна, а между тях можете да добавите растителна храна (пачи крак, роголистник, маруля, резенчета краставица).

Трябва да се помни, че червенобузите костенурки са истински "лакомници" и са склонни към преяждане. Най-любимият деликатес на червенобузите костенурки е храна от натрошени ракообразни. Тя е много полезна за сладководни животни и е чудесна като лакомство за влечуги.

Храната за червенобузата костенурка трябва да е сурова или попарена и със стайна температура.

Хранене на червенобуза костенурка

Преди да се появи специализираната храна за червенобузите костенурки, те са били хранени с обикновена кайма, храна за аквариумни рибки и пресни плодове. По своята същност червенобузите костенурки са доста всеядни.

Те могат да бъдат хранени както с естествени и изкуствени храни, така и със зеленчуци или аквариумни растения. Хапват с удоволствие насекоми, риба и безгръбначни.

Също така е важно да им давате добавки с високо съдържание на калций за нормално образуване на плътна черупка. Костенурките не произвеждат слюнка, така че се нуждаят от постоянен достъп до прясна "естествена" вода.

Не можете да храните червенобузи костенурки с овкусено месо (всякаква овкусена кайма, колбаси, говеждо, свинско, агнешко, пилешко и др.), мазна риба, плодове, хляб и сирене.

Най-добре е да храните костенурките извън аквариума, тъй като те оставят много мръсотия след себе си.

Малките аквариумни охлюви, насекомите и дори рибите гупи могат да станат жертва на вашия домашен любимец. Следователно държането им заедно в един аквариум е неподходящо. Костенурката постоянно ще хапе по-големи риби, което също ще доведе до смъртта на рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest