Miau.bg»Статии»Птици»Канарчета»С какво да храним канарче?

С какво да храним канарче?

С какво да храним канарче

Канарчето е мъничко птиче, но подобно на всички домашни любимци изисква балансирана и разнообразна храна, която ги държи в добро здраве и кондиция.

Канарчето е зърноядна птица и основният дял в нейната храна са семената. Става въпрос за семенцата на различни растения, треви и плодове. Птичките ловят и насекоми, когато живеят на свобода.

В плен канарчетата могат да бъдат хранени много разнообразно, благодарение на изобилието от смеси, които се предлагат в търговската мрежа. Най-често в смесите са застъпени канареното семе, семената на лена, конопа, рапицата, както и на дивото просо. Тази смес е подходяща за основно хранене на канарчето.

Според сезона диетата на канарчето може да бъде разнообразена от зелении. Зелената салата, листата на глухарчето са много подходящи в това отношение. Тяхната лесна достъпност е плюс за стопанина на пойната птица. Освен широкото му разпространение и оттам лесно намиране, тази билка има силно биостимулиращо действие. То съдържа голяма група витамини и се препоръчва при авитаминоза при хора.

Запасът от билката е добра идея, за да може да се добавя в храната на канарчето целогодишно. Приготвянето на такъв запас също е лесно, защото е достатъчно само листата, дръжките и цвета на растението да се откъснат и да се изсушат на сянка няколко дни. После се стриват на прах и се държат на сухо място. За да не се запарят, съхраняването трябва да става в хартиен плик. Този прах може да се добавя към всяка доза храна на птичето през годината.

Препоръчва се при грижа за канарче да разнообрази менюто му с покълнали зърна веднъж в седмицата. Това вкарва повече витамини Е и В2, на които кълновете са богати.

Зеленчуците и плодовете също са опция за разнообразие в храната на различните видове канарчета. Морковите, цвеклото, ябълките, крушите са възможности, от които са се избира. Продължителният прием на моркови води до по-ярко червен цвят на оперението. В тялото на птичката ще попаднат обаче витамините В1, В2, РР, С, а също микроелементи като калия, натрия, желязото, фосфора, мангана, някои незаменими аминокиселини.

Яйце на канарчето

Парченце жълтък от твърдо сварено яйце няма да навреди на канарчето. От черупката на яйцата птиците си набавят калций. Парченца сухар, или бишкоти, закрепени на клетката, са полезни за домашния любимец. Птичето обича да си чупи парченца от тях, а това е добре и за клюна му.

Ако вие мечтаете за такава птица у дома, вижте тези обяви и цени за канарчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest